Руска медия: Първата транссексуална жена в руската армия не иска да отива на фронта в Украйна

4541
Руска медия: Първата транссексуална жена в руската армия не иска да отива на фронта в Украйна
Снимка: Getty Images

Руското издание "Медуза" разказва в свой материал историята на първата открито транссексуална жена в руската армия - Аскатла.

Тя се опасява, че ще бъде изпратена на фронта в Украйна. Затова се опитва да докаже новия си пол пред руското министерство на отбраната, за да се уволни от армията. Аскатла е хоспитализирана по собствено желание в опит да мине всички необходими изследвания и да се яви пред военна комисия.

Руската военнослужеща се свързва с кореспондент на "Медуза" на 2 ноември като обяснява, че разполага с много малко време за разговор. „Аз съм в 11-то психиатрично отделение на 301-ва военна болница в Хабаровск“, казва бързо тя. „Дават ни да говорим по телефона веднъж седмично за няколко минути.“

фейсбук

Аскатла е дошла за преглед на 24 октомври. Не са й разрешили да носи собствени вещи и медицинските сестри, по думите й, са й дали дреха, през която ясно се забелязват женските й гърди. „Облякоха ме в някаква отвратителна дреха и ме настаниха [в общо отделение] с мъже, които са се върнали от Украйна с контузии и посттравматичен стрес. [Лекарите] ми забраниха да споменавам за вторичните си полови белези, защото има заплаха, че ..., извинете ме...” Аскатла се колебае. "Разбирате ли? Че ще ме изнасилят", казва накрая.

ОЩЕ: Военният министър на Украйна: Мобилизираме 300 хил. комари срещу московитите 

Тя обяснява, че вече е получила "предупреждение" от двама пациенти. „Спя с обърнати колене, така че [под завивките] дупето ми е малко изпъкнало“, казва тя. „Двама „старци“ от отделението са минали покрай нашето докато съм спяла и са помолили да ми предадат да не си лягам повече така. „Иначе ще я направим на педал", са казали те", разказва Аскатла.

За 22-годишната военнослужеща по договор тези изследвания са единствената законна възможност да напусне армията. Аскатла се идентифицира като транс жена. Тя е започнала феминизираща хормонална терапия шест месеца преди началото на войната. 

Сама си е избрала старонорвежкото име Аскатла. Старото й име, изписано в паспорта й, й причинява "психологически дискомфорт". „Пълното ми име е Руслан Сергеевич Бирючевски“, обяснява още тя.

Аскатла изпраща снимка на паспорта си на кореспондента на изданието, както и пластмасовата си карта на военнослужеща, издадени през 2019 г. На тях тя е обръсната с гола глава. След това изпраща и селфи от болницата, облечена в болнична пижама с емблемата на руската армия.

Арестович: Русия вече има осем армии, които може да започнат да воюват помежду си

Имам въпрос: колко армии има Руската федерация в момента? Въоръжените сили, армията на Кадиров, Националната Росгвардия, армията на При...

ОЩЕ: Късметлия: Дрон три пъти безуспешно се опитва да убие руски войник (ВИДЕО) 

Аскатла се притеснява какви ще са резултатите от изследванията й и решението на военномедицинската комисия. По думите й, засега състоянието й се пренебрегва - въпреки заключението на цивилен психиатър за „несъответствието на половата самоидентификация с данните от паспорта“, което Аскатла е предоставила на военните лекари, те я изследват за две други диагнози, свързани с невротично разстройство.

Аскатла не иска да отиде да се бие в Украйна не само защото не подкрепя войната. А и защото казва, че през последните месеци именно украинец е станал най-близкият й човек. За да има време да му се обади в определеното от сестрите време, тя спешно прекратява разговора с "Медуза". „Можете да кажете, че Дима е моят любим, че той е моят бъдещ съпруг...“, казва тя на журналиста преди да прекъсне разговорът.

Разказът на приятеля й украинец

За да провери историята на първата публично трансексуална жена в руската армия, изданието се е свързало с украинския й приятел, чийто координати тя предоставила. Изданието представя 26-годишния IT специалист като Дмитрий (името е променено).

ОЩЕ: Арестович по повод преговорите с Путин: Няма смисъл да говорим с труп 

В Русия мобилизираха полусляп онкоболен хирург (СНИМКА)

На фронта в Украйна е мобилизиран 59-годишен руски хирург, който е с увреден слух, сляп с едното око и отделно от всичко това болен от ...

„Да, приятелката ми служи по договор“, казва той. „Отначало не знаех, че е руски войник – първоначално я опознах просто като човек.“

С Аскатла се запознават през май чрез Телеграм като украинецът показва на журналиста на "Медуза" някои от техните първи разменени съобщения. Тя веднага му казва, че преминава през хормонална терапия за смяна на пола. „Ако човекът ми е близък, за мен изобщо няма значение дали е транс момиче или обикновено момиче“, казва Дмитрий. Колкото до това обаче, че Аскатла е в руската армия - това тя не се решава да му признае веднага и дълго време отказва да говори за работата си. Когато Дмитрий настоява да разбере, тя му отговаря: "Ще ме намразиш." След като най-накрая му признава, че е във Въоръжените сили на РФ двамата започват да мислят за уволнението й.

Когато на 15 юли районът на Днипро, където живее Дмитрий, е подложен на масиран руски обстрел, той й пише прощално писмо в Telegram. Но оцелява. А Аскатла си сменя часовника от хабаровско на киевско време и се абонира за телеграм канал, където жителите на Днипро биват информирани за въздушните тревоги. „Когато имаше обстрел, тя винаги пишеше: „Добре ли си?“ И ако не отговарях дълго време, изпадаше в паника“, казва Дмитрий.

Военната специалност на Аскатла в руската армия е „оператор в отдела за управление на зенитни ракети (далечен и малък обсег)“ и във военните действия в Украйна до този момент, по думите й, тя още не е участвала.

ОЩЕ: Зрелите самци трябва да служат в окопите: Пригожин мобилизира служителите на заводите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа