Руската агресия в Грузия през 2008. Защо тя бе предвестник на войната в Украйна.

5732
Руската агресия в Грузия през 2008. Защо тя бе предвестник на войната в Украйна.
Снимка: Getty Images

Кавказката война е едновременно вътрешен конфликт в самата Грузия, но и междудържавен - между страната и Русия. Боевете започват в нощта срещу осми август 2008 година, когато тогавашният грузински президент Михаил Саакашвили издава заповед за военна операция срещу отцепническия регион Южна Осетия. По данни на ООН в конфликта са загинали към 850 души, а над 190 000 са били принудени да бягат от родните си места. Някои от тях и до днес живеят като изгнаници.

Конфликтът

Войната е предшествана от взаимни провокации между Грузия и Русия. В центъра на вниманието са регионите Южна Осетия и Абхазия. Още преди създаването на Съветския съюз се е стигало до кървави сблъсъци заради статута на двата региона. С декларацията за независимост на Грузия от 1918 година Южна Осетия става част от Демократична република Грузия, а от 1921 година нататък е в състава на Грузинската социалистическа съветска република. След създаването на СССР Абхазия първоначално има статут на самостоятелна социалистическа съветска република, но през 1931година и тя е присъединена към Грузия.

Още: Те обвиняват Запада за войната в Украйна и оправдават Русия. Недоверието процъфтява - и на Балканите

Военните конфликти след разпадането на СССР

Когато през 1991 година Съветският съюз се разпада, Грузия се обявява за независима – заедно с двете автономни републики Абхазия и Южна Осетия. Но междувременно и те се стремят към независимост, поради което конфликтът многократно ескалира до военни сблъсъци. В Грузинско-абхазката война от началото на 1990-те години загиват над 10 000 души. Още тогава осетите и абхазите получават подкрепата на Русия.

Кавказката война

През 2008 година отново се стига до размирици в двата региона, които в крайна сметка довеждат до петдневната Кавказка война. Версиите за нейното начало са различни. Грузия се опасява, че отцепническите региони могат да се отделят и при военната операция се надява на помощта на САЩ и на Запада. Грузинската страна настоява, че навлизането на нейните части на територията на двата автономни региона е било предшествано от нападение на Русия. Разследваща комисия на ЕС стига през 2009 година до извода, че никакви доказателства за руско навлизане няма. Същевременно обаче се констатира, че Русия от години подклажда конфликта с цел да разшири зоната си на влияние на юг. Това е ставало включително и с издаването на руски паспорти.

Още: В Германия се плашат от вноса на украинско зърно. Ето какво гласят слуховете

Освен това експертите определят сближаването на Грузия със Запада – например декларирания интерес за присъединяване към НАТО като причина за руската инвазия по време на Кавказката война. Тогавашният руски президент Дмитрий Медведев прави именно това: обвинява за ескалацията Грузия заради сближаването ѝ със Запада.

Военната намеса на Русия

След началото на грузинските атаки Русия заявява, че ще отмъсти и отговаря с военна офанзива в защита на Южна Осетия – обосновава се с това, че иска да защити своите граждани в грузинската провинция. Конфликтът обхваща и Абхазия, която също се стреми към независимост. Руските части оперират и извън двата автономни региона – бомбардиран е например грузинският град Гори, а в края на войната руските танкове стигат много близо до Тбилиси.

Войната трае пет дни и приключва на 12 август 2008 година с преговори между Грузия и Русия. Тогавашният френски президент Никола Саркози, чиято страна председателства Европейския съвет, както и други висши представители на ЕС посредничат в преговорите между страните в конфликта. Така е договорен план от шест точки за неговото разрешаване.

Още: Как и за какво тренират украински щурмови групи (ВИДЕО и СНИМКИ)

След примирието

Независимо от международния протест Русия след това признава Абхазия и Южна Осетия за независими (става дума за една пета от територията на Грузия), макар според международното право те и до днес да принадлежат към Грузия.

Повечето държави в света ги възприемат именно така. Но след войната Грузия до голяма степен губи контрол над двата региона, които формално започват да се водят държави, подкрепяни от Русия. Те поддържат свой административен и управленчески апарат. Провеждат се и избори, но те не са признати в международен план. Хората живеят в трайно нерешен конфликт. Русия е разположила свои войски и в двата региона, смятани за нейни марионетки.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви (7.8.2023), че стремежът на Общността за мирно решение на конфликта в Грузия е така силен, както никога досега. „Осъждаме продължаващото военно присъствие на Русия в Абхазия и в Южна Осетия в нарушение на международното право и на задълженията, поети от Русия“, каза той. "В светлината на незаконната военна агресия на Кремъл срещу Украйна и хибридните му маневри за дестабилизация срещу много други страни, включително държави-членки на НАТО и ЕС, виждаме как страхливият отговор на международната общност през 2008 г. насърчи Кремъл да продължи да нарушава международните закони", написаха евродепутатите в изявлението си от 7 август.

Още: Да приемат съдбата на Русия като лична: Как промиват мозъците на отведените от Украйна деца (ВИДЕО)

Отношенията между Русия и Грузия остават напрегнати

Конфликтът в Южна Осетия и Абхазия тежи на отношенията между Русия и Грузия и до днес: заради войната двете държави прекъсват дипломатическите си отношения. Търговските връзки постепенно се възобновяват от 2012 година насам. Наскоро руският президент Владимир Путин подписа декрет за безвизов режим за грузинските граждани, а през 2019 година бяха подновени и въздушните връзки между двете страни.

На трети март 2022 година Грузия подаде молба за членство в ЕС, но за да получи статут на кандидатка, Еврокомисията настоява за още реформи. Грузинският външен министър взе участие като гост в срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли т.г., но Алиансът също изисква от Грузия още реформи.

 

Още: 20 000 украински новобранци завършиха военно обучение във Великобритания

Източник: Дойче веле

Топ разузнавачът на Украйна дойде у нас, разясни с Тагарев темата "Миротворец" (СНИМКИ)

Москва планира да извозва боклука си към окупираните украински Донецка и Луганска области

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Любопитно: Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия

Руска ракета рани хора в Белгородска област: Данни от руски източници (ВИДЕО)

10 години ДНР: Ракетен удар по празнуващи с автошествие в Донецк (ВИДЕО)

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа