Руската пропаганда вие на умряло заради визитата на Зеленски в Херсон (ВИДЕО)

7816
Руската пропаганда вие на умряло заради визитата на Зеленски в Херсон (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Светкавичното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в освободения от руска окупация южен украински областен град Херсон продължава да отеква в руското информационно-пропагандно пространство.

Изключително показателно е какво написа известният руски телеграм канал "Рибар". "Погледнете внимателно тази снимка. Президентът на Украйна стои без каска и бронежилетка в кръг от гардове насред Херсон. Те го пазят от евентуални провокатори от тълпата. Но очевидно никой дори не се притеснява от евентуален артилерийски обстрел или ракетна атака. Защото със сигурност няма да стане. В крайна сметка в Изюм не беше така", пише каналът и добавя, че това в "руския Херсон" е "истински медиен шамар". В публикацията даже пише, че руските власти със сигурност са знаели за посещението на Зеленски, обаче никой не поел отговорност да нанесе удар. "Колко още време ще се мотаем? Докога ще подаваме една след друга и двете бузи", възмущават се от поддържащите пропагандния руски канал.

Друг руски телеграм канал пък накратко пише, че трябвало да се образува наказателно дело срещу Зеленски "за незаконно преминаване на държавната граница в Херсонска област".

Това е Русия: Песков коментира посещението на Зеленски в Херсон

Много показателно е и как още един рупор на руската пропаганда – телевизионната водеща Олга Скабеева, смени тона след загубата на Херсон. "Не е честно. Ние не сме планирали такава голяма война. Армията ни е малка" – само част от жалейките на Скабеева, която в началото на войната беше на първа линия в прокламациите как Киев ще падне за три дни. Сега обаче констатацията ѝ е как така целият свят се обърнал срещу Русия – а съждението за "малката армия" при многократните руски хвалби за "силата на втората армия в света" буди умиление.

Остава въпросът защо руският диктатор Владимир Путин не отиде в Херсон, след като уж 87% от жителите на Херсонска област поискаха тя да се присъедини към Руската федерация - какво ли го притесни да направи като Зеленски?

Военните действия в Украйна

В дневния си доклад за войната в Украйна, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира с основен акцент две съобщения на руското военно министерство. Първото е, че в Донецка област е превзето село Майорск – едно от много населени места по линията за защита Бахмут. Второто е, че село Павловка е изцяло под руски контрол. Според ISW обаче, руснаците "създават информационна среда" за пропаганда на успех след голямата загуба на Херсон. Показателно е, че в сводката на "Рибар" за 14 ноември няма хвалба за Майорск, а само цитат на руското военно министерство за Павловка. В канала на руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) обаче се появи видео как войници от милициите на т.нар. ДНР се снимат при табелата на Майроск. Друг руски пропаганден телеграм канал (Борис Рожин) съобщава, че украинците са на по-висока позиция до Павловка, южно от Новомихайловка, и оттам спират опитите на руснаците да напреднат решително към Вухледар (Угледар). Говорителят на украинската армия Серхий Черевати беше категоричен, че руското твърдение за Майорск е лъжа. Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на Зеленски, категорично каза в предаването "Фейгин LIVE", че няма промяна в Павловка, а при Бахмут постоянно има промяна на позиции, с настъпления и контранастъпления от двете страни ден за ден, без голям пробив.

Според сутрешната сводка на Генералния щаб на Украйна, в Донецка област украинската армия е спряла руски атаки при Бахмут, Бахмутска област, Маринка, Първомайск, Новомихайловка. От украинска страна има и твърдения, че в Донецка област руснаците са използвали химически оръжия – гранати К-51. Руснаците пък казват, че пробиват при Опитно и Зайцево т.е. изтласкват украинската армия по-далеч от град Донецк. Опитно е на 12 километра от Донецк. Украинците твърдят, че удържат Водяне – ако тази точка бъде превзета, тогава ще има по-добър плацдарм за руснаците да атакуват Авдеевка (най-силната украинска позиция в тил на град Донецк).

В Луганска и Харковска област има украински напредък към Кремена. Линията Сватово – Кремена е бранена особено усърдно от руските сили, защото пробив там ще влоши много руските позиции в цялата Луганска област и допълнително ще обърка руската логистика за целия фронт. Арестович изрично каза, че в Кремена е издадена заповед за евакуация на цивилните, а дори "Рибар" признава, че украинците напредват – с уточнение, че руската артилерия им "пречи". Потвърдено украинците превзеха Макеевка – има геолокализирани кадри. Геолокализирани кадри показват и успешен украински удар с HIMARS срещу руска база в Миловатка, южно от Сватово. Украинският щаб съобщава, че там са убити 30 руски военни и 20 са ранени. А командирът на руските резервисти БАРС-13 Сергей Фемченков предупреди пред канала на руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo), че ситуацията на фронта Сватово – Кремена "ескалира".

В Херсонска област продължава укрепването за защитни позиции от руснаците на източния бряг на река Днепър. Има и руски обстрели по вече освободени от украинците населени места – включително удар по Чернобаевка, за който руснаците твърдят, че бил по украински пост, но говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк заяви, че е по изоставен руски оръжеен склад.

Има и новина за първо освободено от украинците градче на източния бряг на Днепър. Това е Олешки, като кметът на градчето го е казал, но все още се чака официално потвърждение от Генералния щаб на украинската армия.

Украинските власти продължават да съобщават, че руснаците провеждат "евакуационни кампании" с цел обезлюдяване на места, към които украинската армия настъпва и е близко. Примери Генералният щаб на украинската армия дава със Запорожката област, Рубежно, Кремена и Северодонецк в Луганска област. А командващия украинската армия генерал Валерий Залужни беше категоричен: Никакви компромиси, има само един изход от войната - Русия връща на Украйна всичко, което е окупирала и тогава ще има преговори.

ОЩЕ: Украйна не бива да спира войната, защото Русия прави грешки - оценка от САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа