Украйна не бива да спира войната, защото Русия прави грешки - оценка от САЩ

13602
Украйна не бива да спира войната, защото Русия прави грешки - оценка от САЩ
Снимка: Getty Images

След връщането на Херсон в украински ръце не е моментът за търсене на пауза във военните действия от страна на Киев. Това гласи оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), като американските специалисти изрично подчертават, че не очакват украинското военно командване и украинските власти да търсят пауза, а и руското командване не търси укрепване на фронта – търси засилване на руската офанзива в Донецка област.

Руската армия опитва да засили офанзивата си в Донецка област и вероятно част от украинските сили, които участваха в кампанията по освобождение на Херсон, ще бъдат пренасочени или за подкрепа на украинската армия в горещите точки Бахмут, Авдеевка, Вухледар (Угледар) и самия Донецк, или към украинските части, които атакуват в Луганска област. При повече подкрепления в Луганска област е напълно възможно украинските сили там да направят нов сериозен пробив, смятат американските специалисти. Възможно е обаче да има и украински удар в неочаквано направление – така, както през септември стана в Харковска област, обобщават от ISW.

За ISW украинският успех в Херсон е по-впечатляващ от този в Харков, предвид два основни факта – че за защита на Херсон бяха ангажирани значителни по брой елитни руски части (8-ма и 40-та общовойскови части, 22-ри армейски корпус, части на руските ВВС и подкрепа от Руския черноморски флот) и че те имаха време да подготвят отбрана.

Каква е основната причина за украинския успех в Херсон? Това, че украинците успяха да прекъснат ефективно редовните доставки на техника и запаси за руските сили, главно с помощта на HIMARS. Американските ракетни системи за залпов огън се оказаха средството, с което големи и по-малки логистични линии да бъдат направени неизползваеми. Най-ярките примери за това са Антоновският мост, който не беше разрушен преди оттеглянето на руската армия и ударите в Чернобаевка – общо 34 успешни обстрела. Именно Чернобаевка беше логистична точка номер едно за руската армия в западната част на Херсонска област – там идваха и се складираха големи обеми руска военна техника. Руските опити да заменят Антоновския мост с фериботни линии и баржи се оказаха неефективни, защото украинците не спряха да обстрелват и тях, а и обемът на доставки по този начин се оказа крайно недостатъчен за 20 000+ руски войници, ангажирани в Херсонска област.

Вероятно руският диктатор Владимир Путин се е съгласил на оттегляне от Херсон, но в замяна да бъде превзета цялата Донецка област. Според Андрий Загороднюк, председател на Украинския център за отбранителни стратегии, точно това е причината за повишената интензивност на руските атаки в Донецка област. Затова и очакванията са в следващите седмици руските атаки да останат все така интензивни, предвид и включването на попълнения от изтеглените руски части от Херсон. Институтът за изучаване на войната обаче не очаква руснаците да спечелят много, но допуска Бахмут да бъде превзет, само че на огромна цена. А причината е, че новомобилизираните не са добре обучени, идват не като сплотени бойни части, а като разпокъсани единици. Отделно, руските сили в Донецк са изключително разнородни – части на редовната руска армия, ЧВК Вагнер, БАРС (руски доброволци от резерва), милиции на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна република), чеченски бойци от формированията на Рамзан Кадиров. Всички тези сили се подчиняват на свое командване и синхронизирането му се оказва твърде трудна задача, особено предвид факта, че Евгений Пригожин (ЧВК Вагнер) и Рамзан Кадиров буквално работят като отделни политически единици.

Никога не спирай врага, когато прави грешки – този афоризъм на Наполеон никога не е бил по-голяма истина предвид моментната ситуация, посочват от ISW. Тяхната оценка е, че с освобождаването на Херсон Украйна е успяла да върне минимално необходимото като територия, за да си осигури икономическото си възстановяване и да има адекватно изградена сигурност. Но Мелитопол, АЕЦ Запорожие, Донецка и Луганска област остават жизненоважни украински територии – затова и Украйна трябва да успее да освободи още десетки хиляди квадратни километри завладяна от руснаците своя територия, за да може да си осигури стабилност и сигурна защита срещу бъдеща руска агресия.

Военните действия в Украйна

След освобождаването на Херсон (вече 179 населени места в Херсонска област и 4500 квадратни километра територия за цялата минала седмица), Донецка, Луганска и Харковска област остават местата на най-активни военни действия.

През изминалото денонощие не е имало руска пехотна атака срещу града-крепост Бахмут. Това се вижда както от данните от сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, така и от тези на популярния руски телеграм канал "Рибар". Доста показателно обаче как напредват руснаците е констатацията на "Рибар" за село Павловка: войници от Далечния изток (т.е. нова подсказка, че на най-тежките места се пращат хора от етнически малцинства) прочистват северните покрайнини на Павловка под огъня на украинската артилерия (как прочистваш нещо, когато си под обстрел?).

Специално за Донецка област, украинците съобщават за спрени руски атаки при Водяне и Маринка т.е. направленията Авдеевка и Вухледар (Угледар). Руските данни не показват нещо по-различно като информация.

В Луганска област руснаците засега удържат линията Сватово – Кремена. В украинския източник "Труха" се появи информация, че Макеевка вече е под украински контрол. Беларуската опозиционна телевизия NEXTA съобщава същото, като се позовава на Луганската областна администрация. Че е имало украинска атака потвърждава и "Рибар", без да признава загуба, но и не пише, че тя е отблъсната. Всъщност руската информация е за едновременна украинска атака още срещу Краснопоповка и Стелмаховка – всичко това са села, които откриват пътя за атака на Сватово и Кремена.

Що се отнася до Херсон, украинските сили осъществяват прочиствания – главно от мини и заложени взривове, и подготвят позиции по самия бряг на река Днепър. Освен това, украинската армия продължава да събира и описва изоставената от руснаците техника при отстъплението им.

ОЩЕ: Дугин предупреди Путин, че ще загуби главата си заради Херсон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари