Руски военни блогъри избухнаха заради унижението с поредния руски военен кораб (ВИДЕО)

15100
Руски военни блогъри избухнаха заради унижението с поредния руски военен кораб (ВИДЕО)
Снимка: ASTRA

"Успяха да атакуват един от нашите военни кораби в Новоросийск с морски дронове. Корабът е повреден, но ще бъде възстановен. Проблемът е, че в докладите на Шойгу (бел. ред. - руският военен министър Сергей Шойгу) всички дронове са унищожени. Затова имаше марш на справедливостта (бел. ред. - бунтът на Пригожин и ЧВК Вагнер). Нищо не се е променило" – така новият телеграм канал на руския олигарх Евгений Пригожин налива масло в огъня след успешната украинска операция отпреди денонощие.

ОЩЕ: Руски военен кораб бълбука отчаяно след удар с дрон с 450 кг тротил (ВИДЕО)

Написаното в канала на Пригожин изобщо не е единичен случай. Още няколко руски военни телеграм канали роптаят – щом военното ни министерство казва, че всички морски дронове, атакували базата ни в Новоросийск, са унищожени и всичко е наред, а след няколко часа се появяват кадри как един от уж унищожените дронове удря наш кораб, на какво сме разчитали? После се оплаквате, че хората не вярват на тези най-официални източници – в такъв дух текат публикациите, които са изброени до една в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Относно това как за пореден път официалните руски източници лъжат, може да говорим и за терминала за гориво в пристанище Феодосия, Крим. Руското военно министерство обяви, че горе-долу по времето на атаката в Новоросийск и там е имало атака с дронове, 13 на брой, всичките свалени. Двете долни видеа от момента на атаката обаче подсказват, че щети има:

ОЩЕ: Атаки и удари с дронове по важна руска база, в Крим и в Бердянск (ВИДЕО)

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) В западната част на Донецка област и в Запорожието няма потвърден с геолокализирани кадри украински напредък. Същевременно руски военен канал в Телеграм коментира, че руските части са били принудени да отстъпят от Старомайроско чак в Старомлиновка (15 километра южно от Велика Новоселка, по направлението към Бердянск). "За два месеца контранастъпление врагът отряза Ривнополския участък и овладя Старомайорско, изграждайки линия, която се простира от Приютно през каскада от водохранилища до Заветное Желани. Урожайно остава в руски ръце и възпира врага от пълно овладяване на целия участък "Времевски", но в същото време се създават условия за покриване на селото от изток, въпреки значителния брой укрепления", пише още руският телеграм канал.

(КАРТА) При Угледар също има раздвижване – украинците засилват темпото на атаки към Павловка, а при Володимировка също има украински натиск. В това направление целта е Волноваха – най-важният руски логистичен хъб в района.

За сметка на това руските военни канали в Телеграм продължават да коментират, че интензивността на украинските атаки при Работино (12 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) намалява за трети пореден ден.

За Бахмут украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр коментира, че украинците продължават да напредват. Това обаче не става с големи пробиви – основните боеве си остават при Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут) и при Берховка (6 километра северозападно от Бахмут). Същият руски телеграм канал, който говори за отстъпление на руснаците в западната част на Донецка област, на границата със Запорожка област, предупреждава изрично, че при Бахмут украинците правят това, което ЧВК Вагнер прави над 8 месеца, за да падне градът – заемане на позиции на висок терен, създаване на силни огневи точки и отрязване един по един на пътищата за доставки. Наред са Андреевка и Курдюмовка (10-15 километра южно от Бахмут), а ако овладеят Ягодно (1 километър северно от Бахмут), "нищо добро не ни чака" – така продължава анализът на руския военен телеграм канал. "Врагът стяга в клещи Бахмут по фланговете – дори сега снабдяването в града не е идеално, а ограничаването му ще доведе до разбираеми последствия", гласи заключението.

Показателно е, че говорителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки изрично коментира, че най-важните елементи от украинската контраофанзива са следните – разрушаване на руските логистични линии за снабдяване на руските части на първа линия, унищожаване на руските оръжейни складове, захранващи фронта, и елиминиране на руската артилерия по места.

По отношение на Луганска област и направленията към Купянск, Сватово – Кремена и Лиман руснаците продължават да твърдят, че напредват – специално при Новоселовка, на 14 километра северозападно от Сватово, при магистрала N-26 Сватово – Купянск. Анна Маляр обаче заяви, че всички руски атаки са спрени, но и че интензивността им в района се увеличава. Що се отнася до Кремена, има твърдения на руски военни блогъри, че руснаците са в покрайнините на Билохоровка, на 10-12 километра западно от Кремена.

ОЩЕ: След атака с дронове: Спряха движението по Кримския мост, ударен е петролен танкер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Любопитно: Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия

Руска ракета рани хора в Белгородска област: Данни от руски източници (ВИДЕО)

10 години ДНР: Ракетен удар по празнуващи с автошествие в Донецк (ВИДЕО)

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа