Параноя: Путин в окупираните територии, за да се убеди, че Шойгу не го лъже?

8637
Параноя: Путин в окупираните територии, за да се убеди, че Шойгу не го лъже?
Снимка: Getty Images

Изглежда, че параноята на руския диктатор Владимир Путин достига нови висоти. Неочакваното му пътуване до окупираните региони на Херсонска и Луганска област в Украйна на 18 април е било своеобразна инспекция в отговор на дезинформацията, която издирваният от съда в Хага държавен глава е получавал от фронта, съобщава The Moscow Times.

"Конвейерът за лъжи" започна да работи още преди началото на войната. По този начин Кремъл не успя да даде обективна оценка на военните си сили и възможности при вземането на решение за започване на инвазията, допълва изданието, позовавайки се на свои източници в правителството в Москва.

Руски поглед: На Путин му пари под краката, търси как да спре временно войната в Украйна (ВИДЕО)

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за системно отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин изглежда се г...

Според тях Путин е искал да разговаря с хора, които нямат пряк контакт с него, защото са подчинени на министъра на отбраната Сергей Шойгу. "Министерството на отбраната подхранваше ръководството на страната с дезинформация за състоянието на армията. Системата за предоставяне на дезинформация беше създадена от долу до горе", заявява източник, близък до военното ведомство на Русия, пред The Moscow Times.

ОЩЕ: Нова част от "Пентагонлийкс": Среща на Путин с Пригожин и борба между ФСБ и Шойгу

Може би на пръв поглед е изненадващо, че официално отговорните за инвазията - министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов - не присъстваха. Въпреки че говорителят на Путин заяви пред журналисти, че отсъствието им е предпазна мярка, версията гласи, че диктаторът е искал да говори с офицери, които обикновено се отчитат ред двамата.

Пътуването отразява "желанието на руския президент да види със собствените си очи какво се случва и да усети настроението", заявява източник пред The Moscow Times източник.

Анализ: Западът очаква "деколонизация" на Русия, но това може да е още по-голям кошмар

Слабото представяне на Русия на бойното поле в Украйна и нарастващото убеждение, че ядрената заплаха на Владимир Путин не бива да се пр...

Това беше подчертано и в репортажите на държавните руски медии, като репортер във вечерната новинарска емисия на "Първи канал" отбеляза, че "за главнокомандващия е важно да получи информация на място".

На кадрите се виждаше как Путин разговаря с офицери, сред които Михаил Теплински, командир на руските десантчици, и Александър Лапин, който отговаряше за руската инвазия в Украйна до назначаването му на друга длъжност в края на миналата година. 

Офицерите, с които Путин е заснет на кадрите от Луганска и Херсонска област, подсказват, че президентът на Русия запазва доверие във въоръжените сили въпреки относителния неуспех на руската офанзива и силните критики от страна на видни личности като ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и чеченския лидер Рамзан Кадиров.

"Военната фракция" запазва своята сила и политическо влияние", казва военният експерт Дейвид Генделман пред The Moscow Times. "Въпреки "ударите" на Кадиров и Пригожин срещу конкретни генерали и общите търкания между тях и руските въоръжени сили".

Други анализатори заявяват пред изданието, че пътуването на Путин за среща с генералите му в окупираната територия е било руски PR ход в отговор на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в Бахмут - най-горещата точка на фронта.

Украинската контраофанзива започва, в Русия ФСБ гони врага с партиен билет (ВИДЕО)

Започна ли украинската армия вече така очакваната пролетна контраофанзива? Данни, че точно това почва да се случва, вече се натрупват. ...

Диктаторът за първи път посети украинска територия, завзета от Русия при пълномащабното ѝ нахлуване миналия месец, когато отлетя с хеликоптер до пристанищния град Мариупол. Заговори се обаче, че това може и да е негов двойник. Сега има същите съмнения от страна на украинците.

ОЩЕ: Данилов: Путин не е бил в Украйна, ползван е двойник

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

Няма да е като с ЧВК "Вагнер": Министър за приема на престъпници в украинската армия

Какво е поразено в петролната рафинерия в Калуга: Първи украински данни (ВИДЕО)

Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа