Saipem съди "Газпром" за милиони заради провала на "Южен поток"

3509
Saipem съди "Газпром" за милиони заради провала на "Южен поток"

Италианската строителна компания Saipem заведе дело срещу дъщерната компания на „Газпром“ South Stream Transport B.V. Искът на стойност около 759 милиона евро е изпратен в Международната търговска палата в Париж, предаде БГНЕС, позовавайки се на сайта РБК.

Делото е заведено още на 10 ноември 2015 г. и е първото от този род към „Газпром“ за обезщетение след закриването на проекта „Южен поток“. Компанията Saipem беше подизпълнител на руския газов холдинг при разработването на проектната документация и строителството на първата отсечка от морския участък на газопровода, който трябваше да свърже по дъното на Черно море Русия и България. Тя отговаряше и за изграждането на техническите обекти на брега.

Представителят на Русия в ЕС не изключи възраждане на "Южен поток"

Представителят на Русия пред ЕС Владимир Чижов не изключи възможността за възраждане на проекта „Южен поток“. „По то...

Общата стойност на нереализирания договор е около 2 милиарда евро, според оценките на „Газпром“. Според материалите на Saipem, целият разтрогнат договор със South Stream Transport B.V. се оценява на 1,2 милиарда евро, а сумата на иска е резултат от оценката на вече извършените дейности. При това щетите все още не са оценени напълно, заведеният иск може да стане част от общия иск за обезщетяване на загубите след прекратяване на договора и търсене на неустойки от дъщерната структура на „Газпром“.

Проектът „Южен поток“ беше прекратен на 1 декември 2014 година след изказване на руския президент Владимир Путин от Анкара. Представителите на South Stream Transport B.V. отказват да признаят претенциите на италианската компания. След подаването на иска от „Газпром“ заявиха, че не изключват участието на Saipem в строителството на газопровода „Северен поток 2“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа