САЩ: Самолетът вероятно е свален от ракета земя-въздух

27880
САЩ: Самолетът вероятно е свален от ракета земя-въздух
Снимка: Gettyimages

Малайзийският самолет, който се разби в Украйна, отнемайки живот на 298 души, "вероятно е свален" от ракета земя-въздух, изстреляна от сепаратистка територия", каза Саманта Пауър, представител на САЩ в ООН, предаде БГНЕС.

Полет MH17 "вероятно е бил свален от ракета земя-въздух "SA-11" от една от сепаратистките територии в източната част на Украйна", каза Саманта Пауър на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Британският посланик Марк Лайъл Грант също заяви, че по първоначални данни полетът е бил свален от ракета земя-въздух.

Великобритания и Съединените щати изразиха единодушно мнение, че трагедията трябва да послужи като сигнал за събуждане на Русия, която трябва да престане да подкрепя и въоръжава бунтовниците в източната част на Украйна.

Пауър посочи, че не изключва техническа помощ от руски военни, имайки предвид техническата сложност на ракетните системи.

"Контекстът за вчерашния ужас е ясен. Сепаратистите, подкрепени от руското правителство, продължават да дестабилизират Украйна", каза тя пред Съвета.

Великобритания и САЩ поискаха незабавно прекратяване на огъня, което ще открие на изследователите достъп до мястото на катастрофата. "Тази трагедия само подчертава неотложността и решителността, с която ние настояваме Русия незабавно да предприеме конкретни стъпки, за да деескалира ситуацията в Украйна", заяви Пауър. "Тази война може да бъде прекратена. Русия може да сложи край на тази война. Русия трябва да сложи край на тази война", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com