Сасоли:Незабавни санкции срещу Беларус, опасяваме се от военна намеса там

1838
Сасоли:Незабавни санкции срещу Беларус, опасяваме се от военна намеса там
Снимка: European Parliament

Европейският парламент призова държавите членки на ЕС незабавно да въведат санкции срещу беларуски официални представители заради правителственото потушаване на протестите в страната против президента Лукашенко.

"Санкциите са важен инструмент на разположение на Европейския съюз и ЕП призовава Съвета на Европа да ги използва незабавно, за да провери и да накаже настъпилите сериозни нарушения на правата на човека в Беларус. Санкциите могат да включват замразяване на активите на тези, които злоупотребяват със своята власт и нарушават основни свободи", посочи в изявление в сряда председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Има всички основания да се опасяваме от увеличаване на репресиите и военна намеса в Беларус, заяви Сасоли на днешното видеоконферентно заседание на Европейския съвет, цитиран от парламентарния пресцентър.

Той призовава ЕС незабавно да наложи санкции на отговорните за насилието над протестиращите след обявяването на Александър Лукашенко за победител в президентските избори в началото на месеца. По неговите думи европейските мерки може да включват запор на имущество на онези, злоупотребили с власт и нарушили основните права.

Лавров: Случващото се в Беларус е борба за постсъветското пространство

Протестите в Беларус взеха трета жертва. Във военна болница в Минск е починал ранен по време на демонстрациите в Брест. Съобщението идв...

Бъдещето на Беларус може да бъде определено само от гражданите на страната, по обичайния демократичен път. Външна намеса в тази криза би била неприемлива, заявява Сасоли.

По неговите думи гражданите на Беларус се борят за ценностите, които изповядва ЕС - човешко достойнство, права на човека, свобода и демокрация. Наш дълг е да помогнем на тези хора, като приятели и съседи, по пътя към самоопределението, и да бъдем решителни срещу насилниците, посочва председателят на ЕП.

Сасоли призовава за незабавни нови избори и настоява задържаните след 9 август да бъдат освободени, лекувани и обезщетени. Постигането на мирно решение следва да се потърси в диалог между всички страни в Беларус и международните участници, добавя председателят на ЕП.

По-рано през деня еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че ЕС планира наложи санкции срещу Беларус по-късно през деня заради резултатите от спорната победа на изборите в страната на президента Александър Лукашенко и за нарушенията на правата на хората по време на национални протести.

Междувременно върховният европейски дипломат Жозеп Борел заяви, че президентът на Беларус Александър Лукашенко "няма демократична легитимност" след победа на изборите, която не е призната, съобщава Ройтерс.

Лидерът на опозицията в Беларус призова ЕС официално да не признава Лукашенко за президент

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская призова Европейския съвет да не признава резултатите от президентските избори в ст...

ЕС възнамерява да изрази "осъждане и отхвърляне" на режима на Лукашенко, заяви Борел пред репортери в Сантандер, според телевизионни кадри, публикувани от испанския държавен телевизионен оператор TVE.

Коментарите на дипломата идват в момент, когато лидерите на Европейския съюз провеждат спешна видеоконферентна среща на високо равнище, на която се очаква да бъдат одобрени санкции срещу белоруски държавни чиновници заради спортните избори и последвалите ги репресии срещу протестиращи.

Лукашенко, който ръководи Беларус в продължение на 26 години, е изправен пред масирани протести, след като спечели 80% от гласовете на избори, за които някои групи от населението смятат, че са били фалшифицирани.

Вижте още:

Лукашенко: Западът финансира уличните протести в Беларус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа