Счупиха урната с праха на Фройд

16173
Счупиха урната с праха на Фройд
Снимка: Getty Images / Guliver

При неуспешен опит за кражба беше счупена урната, съхраняваща останките на Зигмунд Фройд. Служители на крематориума в Лондон, където се съхранявала тя, открили съда от Древна Гърция, който датира от около 300 г. пр. Хр., на парчета. Това се случило в новогодишната нощ - 31 декември срещу 1 януари. 

Урната с праха на бащата на психоанализата и неговата съпруга Марта Бернайс е била достъпна  да се види свободно от момента на кремирането на Фройд през 1939 г. Останките на вдовицата му са добавени през 1951 г., когато и тя умира. 

Урната, подобно на популярния диван в кабинета на Фройд, е била подарък от негова пациентка аристократка. Знаейки за неговия интерес към Древна Гърция, принцеса Мари Бонапарт, прапраплеменница на Наполеон, му я подарява. Тя самата е била психоаналитик и използва положението си, за да измъкне Фройд от Виена през 1938 г., когато влиянието на нацистите става все по-осезаемо.

Детектив Даниел Кандлър коментира: „Дори да оставим настрана финансовата стойност на тази незаменима урна и историческото й значение, да опиташ да откраднеш предмет, в който са останките на човек, е отвъд моите представи".

Лондонската полиция продължава работа по случая.

 

Задържаха джебчия в Сливен, търсят съучастника му

За кратък период от време полицейски служители от РУП-Сливен са установили извършителите на дребна кражба, съобщи ОДМВР Вчера (15 януа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа