Северна Великобритания е под вода след невиждани валежи

8500
Северна Великобритания е под вода след невиждани валежи
Снимка: Gettyimages

В Англия, Уелс и Шотландия са издадени стотици тревоги и предупреждения за наводнения, след като множество реки преляха от коритата си вследствие на проливните дъждове. 25 от предупрежденията са за опасни наводнения.

В град Йорк между 300 и 400 души са призовани да напуснат домовете си, а наводненията застрашават общо 3500 сгради.

Опасност от наводнения и във Великобритания

Седем предупреждения за опасни наводнения бяха издадени в северозападната част на Великобритания, след като тази сутрин две реки прелях...

Министърът на околната среда Лиз Тръс заяви, че властите ще направят проверка на защитните съоръжения. Тя подчерта, че валежите в части от Северна Англия са били безпрецедентни и някои съоръжения са „залети“. Министърът предупреди и че част от реките още не са достигнали връхните си нива.

Наводненията са станали причина за взрив на газ в град Радклиф, в графството Голям Манчестър. Малък мост над река Ируел е бил отнесен от придошлите води и именно той вероятно е прекъснал газова тръба, вследствие на което е произведен взрив. Властите увериха, че инцидентът е овладян. Местни жители съобщават за още една силна експлозия и гъст дим, който се издига над мястото.

Британските градове Лийдс и Манчестър също пострадаха от наводненията в Северна Англия, след като централните улици бяха потопени частично под вода. Метеорологичната служба обяви, че падналите за няколко часа количества дъжд се равняват на над 1 месец валежи.

Наводненията в Манчестър са предизвикани от преливането на река Ируел. Центърът в Лийдс е под вода, след като реката Ер е излязла от коритото си.

Ходорковски ще поиска убежище във Великобритания

Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски заяви, че обмисля да подаде молба за политическо убежище във Великобритания. Това заяви сами...

Над 7500 абонати в графствата Голям Манчестър и Ланкашир остават без ток.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа