Шефът на "Лукойл": Санкциите на САЩ и ЕС касаят всички

17936
Шефът на "Лукойл": Санкциите на САЩ и ЕС касаят всички
Снимка: Getty Images/Guliver

Наложените санкции от западните страни на Русия заради украинската криза, макар и насочени, засягат всички руски компании, заяви шефът на руския петролен гигант "Лукойл" Вагит Алекперов, предаде БГНЕС.

Ответните мерки, прилагани от САЩ и ЕС, са насочени само срещу някои високопоставени руски представители, свързани с властта, и някои компании им принадлежат. Поради това "санкциите дават отражение върху всички компании – всички видяха как рейтингът им беше намален с една степен (от рейтинговите агенции), включително "Лукойл", "Газпром" и "Роснефт", заяви Алекперов пред "Ведомости".

"Това се отразява на капитализацията на компанията, на възможностите й за достъп до финансовите пазари. Някои могат да кажат, че няма последствия от санкциите, но те удрят целия свят", допълни той. Ръководителят на "Лукойл", втората по големина руска петролна компания и първата частна в сектора, съобщи още, че е отложил емисия на облигации за есента по искане на банките.

Той уточни обаче, че настоящата криза не се е отразила на отношенията на компанията със западните държави, в които развива дейност. Украинската криза и заплахата от санкции, засягаща цели сектори от икономиката, станаха причина през пролетта за масово изтичане на капитали от Русия, отслабвайки икономиката, която вече губи ритъм.

През април рейтинговата агенция Standard&Poor's намали с една степен рейтинга на Русия до ВВВ- с негативна перспектива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа