Шоумен води по рейтинг в президентската надпревара в Украйна

1823
Шоумен води по рейтинг в президентската надпревара в Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Комикът Владимир Зеленски е начело по рейтинг в президентската надпревара в Украйна, а сегашният президент Петро Порошенко е подобрил своята позиция. Това доказват данни от няколко социологически проучвания, публикувани в Украйна. 

Така, според социологическата група "Рейтинг", Владимир Зеленски в настоящия момент е подкрепян от 19% от тези, които са решени и възнамеряват да гласуват. Според съвместното изследване на Центъра за социални и маркетингови проучвания „Социс”, Киевския международен институт по социология и Центъра „Разумков”, неговият рейтинг е още по-висок - 23%, пише ТАСС, цитирани от БГНЕС.

Порошенко издигна кандидатурата си за втори мандат

Президентът на Украйна Петро Порошенко издигна кандидатурата си за втори мандат, предава РИА Новости. "Чувството за дълбока отговорнос...

Но във връзка с второто място показателите на социолозите са различни . Според „Рейтинг“, то е за лидера на партия Батищкина Юлия Тимошенко с 18,2%. Останалите поставят там сегашния президент, Петро Порошенко, с 16,4% и Тимошенко на трето – само с 15,7%.

Настоящите анкети за първи път през последните години показаха промени в предпочитанията на украинските избиратели. Преди това, повече от половин година, Юлия Тимошенко неизменно беше лидер във всички рейтинги. В същото време сегашният действащ ръководител на държавата често дори не попадаше в челната тройка. Само преди месец той можеше да разчита само на четвърто-пето място.

Въпреки това, според данните за януари, позицията на Порошенко се е подобрила, докато петорката на лидерите не се е променила като цяло. Първата тройка през януари е следвана от лидера на Опозиционна платформа - За Живот, Юрий Бойко с 9,3% до 10%, в зависимост от анкетата, и бившия министър на отбраната Анатолий Гриценко с 8,1% до 8,5%.

В същото време социолозите отбелязват, че Зеленски има най-голям потенциал за електорален растеж. "Зеленски има сравнително по-високи електорални показатели сред избирателите в южната и източната част на страната, в Киев той дели предимство с Порошенко, а в Донбас с Бойко, отбелязва групата "Рейтинг".

Порошенко подписа закон за религията

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон, според който религиозните организации ще могат да променят своята юрисдикция чрез...

В проучването на „Рейтинг“ са взели участие 6 000 респонденти, а участниците в съвместното изследване са успели да интервюират 11 000 украинци на възраст 18 и повече години чрез лични интервюта. Проучванията са проведени от 16 януари до 29 януари 2019 г., като грешката от резултатите не надвишава 1,3%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com