Ще бъде ли приет законът на ЕС за безпрецедентни ограничения срещу американските техногиганти?

1115
Ще бъде ли приет законът на ЕС за безпрецедентни ограничения срещу американските техногиганти?
Снимка: iStock

Законодателството на ЕС за налагане на безпрецедентни ограничения върху начина, по който американските технологични гиганти правят бизнес, премина първата и важна пречка във вторник.

Ключова комисия на Европейския парламент одобри с огромно мнозинство своята версия на Закона за цифровите пазари (ЗЦП)- законодателство, което ще наложи широкообхватни правила на Facebook, Google, Amazon, Apple и Microsoft.

След като бъде приет, забележителният закон трябва да даде на ЕС безпрецедентни правомощия за бързи действия срещу тези технологични гиганти и да наложи строг списък с правила "Do's" и "Don't" на най-доминиращите им платформи.

Поредно ограничение: От Facebook ще забраняват реклами срещу ваксинирането

От Facebook обявиха, че ще започнат да забраняват реклами, които призовават хората да не се ваксинират, предаде Ройтерс. Съобщението по...

"Настоящите правила за конкуренцията не са достатъчни", заяви германският евродепутат Андреас Шваб, който е инициатор на изготвянето на ЗЦП в парламента.

Законът ще означава "край на играта за нелоялни практики ... Законодателят създава правилата, а не частните компании", добави той в изявление.

Гласуването ще се проведе в пълния състав на Европейския парламент през декември, а придружаващият го закон - Законът за цифровите услуги - се очаква да бъде приет през януари.

Тези окончателни закони ще бъдат договорени с държавите членки на ЕС, като се очаква министрите да дадат зелена светлина на собствените си версии на среща в Брюксел в четвъртък. Надеждата е те да влязат в сила на 1 януари 2023 г. Законодателната работа се разгаря година след като Европейската комисия направи първите си предложения и подготвя почвата за мъчителни преговори между държавите членки и евродепутатите в началото на 2022 г.

Процесът получи тласък с показанията в парламента по-рано този месец на разобличителката на Facebook Франсис Хогън, която призова законодателите да не губят решимостта си.

Заради скандала с Facebook ЕП обсъжда злоупотребата с личните данни

След скандала с Facebook и Cambridge Analytica, в сряда от 16:00 ч. българско време евродепутатите ще обсъдят защитата на данни и запаз...

Финалните преговори ще бъдат ръководени от Франция, която превърна въвеждането на новите правила в закон в основен приоритет на шестмесечното си председателство на ЕС, което започва на 1 януари.

В детайли, вариантът на парламента вдига прага за определяне на дадена компания като обект на закона, което намалява вероятността законът да обхване и други компании освен американските гиганти. Той засилва правомощията на националните органи за защита на конкуренцията, като ключовите държави членки Германия и Франция искат да не оставят цялата власт на Европейската комисия в Брюксел.

Мярката може също така да изиска забрана на рекламите, насочени към непълнолетни, както и да принуди платформите да направят някои от услугите си, включително софтуера за съобщения и социалните медии, достъпни в конкурентни мрежи.

Големите технологични компании и други интереси лобират яростно, за да повлияят на резултата. CCIA, лобито на големите технологични компании, разкритикува текста, заявявайки, че много от добавките на парламента, създават "значителни рискове от непредвидени последици за европейската цифрова икономика".

Във вторник италианският орган за защита на конкуренцията наложи глоби на обща стойност над 200 млн. евро на Amazon и Apple за нарушаване на законите на ЕС чрез ограничения, които санкционират продажбите на продукти на Apple и Beats.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com