Шведското правителство каза историческо "да" на НАТО: "Живеем в нова и опасна реалност"

4037
Шведското правителство каза историческо "да" на НАТО: "Живеем в нова и опасна реалност"
Снимка: Getty Images

Управляващата партия на социалдемократите в Швеция отправи историческо послание – ръководството на формацията каза „да“ на членството в НАТО.

На 16 май (понеделник) парламентът ще дебатира и ще вземе официалното решение още днес, заяви министърът на отбраната Петер Хултквист. Според местното издание Svenska Dagbladet – Стокхолм може да изпрати документите за членство към Брюксел тази сряда.

Бивш военен министър: Разширяването на НАТО не е заплаха за Русия

Разширяването на НАТО не е заплаха за Русия и за Европа. Това заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНТ.&...

Правителството на Швеция вече официално информира краля и престолонаследницата на страната за процеса на кандидатстване за членство в НАТО.

По този начин Швеция се присъединява към съседна Финландия, която в неделя обяви официално, че ще подаде заявление за членство в Алианса, прекъсвайки дългогодишната си политика на военен неутралитет.

Швеция даде „зелена светлина“ на същия ход, след като социалдемократите решиха, че той е „най-доброто“ за страната и за „сигурността на шведския народ“. „Това е решение, което взехме след много внимателно обмисляне“, обяви премиерът Магдалена Андерсон.

Включването в НАТО променя 200-годишната позиция на скандинавската страна. „Политиката на военна неангажираност също ни служеше добре, но нашият анализ показва, че това няма да бъде така в бъдеще“, отбеляза Андерсон.

„Очевидно е, че вече делим периодите преди и след 24 февруари 2022 г.“, каза тя с препратка към деня, в който Владимир Путин започна официално руското настъпление на територията на Украйна. „Европа, Швеция и шведският народ живеят в нова и опасна реалност. Европейският ред за сигурност, на който Швеция е основавала политиките си в продължение на векове, сега е подложен на атака“.

САЩ ще подкрепят Швеция и Финландия, ако бъдат атакувани преди влизането им в НАТО

Съединените щати ще могат да предоставят необходимата подкрепа на Финландия и Швеция, ако имат нужда от нея, преди да се присъединят къ...

Позицията на управляващата партия включва още едностранни условия срещу разполагането на ядрени оръжия и постоянни бази на НАТО на шведска територия. Точно върху това поставят акцент в Русия – държавната агенция ТАСС извежда в заглавие противопоставянето на Стокхолм срещу ядрените оръжия, а не самото присъединяване на Швеция към Алианса.

От Кремъл вече реагираха остро срещу разширяването на НАТО с включване на двете скандинавски страни, едната от които има дълга граница с Русия. Владимир Путин предупреди, че приемането на Швеция и Финландия в Алианса ще е „грешка“.

Освен това председателят на Комитета на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност Виктор Бондарев каза, че ако Финландия се присъедини към НАТО и на нейна територия бъдат разположени ударни оръжия на Алианса, Москва ще укрепи войските по общата граница. „Нищо не може да застрашава сигурността на Русия“, написа той в своя канал в Telegram.

Зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков нарече включването на Стокхолм към НАТО „грешка, която ще има мащабни последствия“. „НАТО не трябва да изпитва никакви илюзии, че Русия ще игнорира влизането на Швеция и Финландия във военния съюз“, каза той, цитиран от ТАСС и Reuters. Рябков предупреждава също, че „глобалната ситуация ще се промени драстично“.

Турция, която е членка на Алианса, също зае позиция против включването на Швеция и Финландия, защото приемат кюрдски бежанци, които Анкара смята за терористи.

Рогозин намекна за "Сармат" в контекста на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин направи намек към страните от НАТО. В своя Telegram канал той напомни на западните страни за...

Няколко страни вече обявиха твърдата си подкрепа за Швеция и Финландия за присъединяването им в НАТО. Френският президент Еманюел Макрон приветства влизането на Стокхолм и Хелзинки в Алианса.

Норвегия, Дания и Исландия излязоха със съвместно изявление, в което предлагат подкрепата си на Финландия и Швеция, в случай че двете скандинавски държави бъдат нападнати по време на кандидатстването им в НАТО. Норвежкият министър-председател Йонас Стойре заяви: "Заедно с Дания и Исландия, Норвегия е готова да окаже помощ на своите северни съседи с всички необходими средства, ако те станат жертва на агресия на своя територия, преди да получат членство в НАТО".

Междувременно в Прибалтика започват едни от най-мащабните в историята учения на НАТО за региона. Те ще се проведат в Естония в следващите две седмици и включват 15 хиляди военни от десет държави. Сред участниците са САЩ, Великобритания и войски от Финландия и Швеция.

Сред участниците са САЩ, Великобритания и войски от Финландия и Швеция, които все още не са част от НАТО, но обявиха, че ще започнат процес по присъединяване към Алианса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа