Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал в Русия: Продали са хеликоптери и самолет на Украйна

12 февруари 2024, 14:19 часа • 5823 прочитания

ФСБ извърши обиски в офиси на Росавиация заради неоторизирана продажба на 60 граждански самолета и хеликоптера зад граница. Предполагаемо, това е станало в периода март, 2022 година – юни, 2023 година. Най-големият "грях" - някои от хеликоптерите изглежда са продадени на Украйна.

Подозренията

Според руското издание "Известия", става въпрос за 3 хеликоптера Ми-8. Те дори участвали във военни действия, в подкрепа на украинската противовъздушна отбрана. Имало и продаден поне един товарен самолет Ил-76 – сделките станали през трети страни. Именно тази история, според източници на руската медия, е довела до оставката през септември 2023 г. на Александър Нерадко, който оглавяваше Руската федерална агенция за въздушен транспорт в продължение на 14 години.

Още: Свалени от свои и загинали трима руски военни пилоти: Известен блогър ги посочи (СНИМКА)

Образувани са две наказателни дела – за небрежност и служебна злоупотреба, като подсъдими са неуточнен брой служители на Росавиация, а наказанията са от 3 месеца до 8 години затвор. А сред обискираните места са офисите на и.д. ръководител на отдела за проверка на безопасността на полетите Кристина Бивалина и заместник-началника на отдела за държавна регистрация на граждански въздухоплавателни средства, права и сделки с тях Петър Козирев. Намерени били документи, потвърждаващи тяхната вина.

500 хил.долара: Руският пилот, който се предаде с хеликоптера си, разказа за възнаграждението си (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес