Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скокът на слънчевата енергия в Европа удря цените на тока

21 юни 2024, 15:16 часа • 12108 прочитания

Европа регистрира рекорден брой часове на отрицателни цени на електроенергията тази година поради несъответствие между търсенето и предлагането. Причината – производството на слънчева енергия нараства, което потенциално помага за пренасочване на инвестициите към така необходимите решения за съхранение, предава Reuters.

Пазарите на електроенергия на едро в повечето от ключовите икономики на Европа показаха нулеви или отрицателни цени за рекорден брой часове през първите 5 месеца на тази година в моменти на ниско търсене. Това означава, че производителите по-често трябва да плащат, за да разтоварят мощността или да спрат своите инсталации.

„Със сигурност може да се каже, че в този момент успехът поглъща собственото си потомство“, казва Маркус Хагел, експерт по енергийна политика в германската компания Trianel.

ОЩЕ: Заработи най-големият соларен парк в света

Силното производство на водна и ядрена енергия изигра известна роля в свръхпредлагането, но Европа също стана свидетел на масивна експанзия на слънчевата енергия.

Инсталираният слънчев капацитет в ЕС се е увеличил над 2 пъти до 263 GW между 2019 г. и 2023 г., сочат данни на SolarPower Europe. Само през 2023 г. това е еквивалентно на допълнителни 306 000 слънчеви панела, инсталирани всеки ден, посочват от групата.

На пазара за ден напред това доведе до повече европейски пазари, които изпитват спад на цените при най-ниската точка на търсене в средата на деня.

Снимка: iStock

От Trianel коментираха пред Reuters, че компанията е инвестирала в 800 MW фотоволтаичен капацитет и има проект за 2000 MW, но по-ниските цени я принуждават да преразгледа начина, по който продава енергията.

Слънчевата енергия процъфтява отчасти, защото вече не изискваше субсидии, тъй като разработчиците договориха споразумения за купуване на електроенергия с купувачите при фиксирани условия, обвързани с пазарните цени на електроенергията на едро.

Но тъй като цените падат, разработчиците все повече се връщат отново към схемите за субсидиране, заяви Хейгъл.

ОЩЕ: Наша съседка намалява цената на тока чрез насърчаване потреблението на ВЕИ

Отрицателните цени не са нещо ново за Германия, която е домакин на най-големия в Европа капацитет за производство на нестабилна слънчева и вятърна енергия, но 2024 г. е първата година, в която Испания ги вижда след няколко години на силен растеж на слънчевата енергия.

„Това не е нещо, което ни тревожи в момента. Това, което ни тревожи, е, че ще се повтори или може да се повтори с времето“, отбелязва Хосе Мария Гонзалес Моя, генерален директор на лобито за възобновяеми енергийни източници APPA Renovables, добавяйки, че нови договори за PPA вече намаляват. „И да, в известен смисъл инвестициите се забавят. Не спират, а се забавят“, казва Моя.

Снимка: iStock

Международната агенция по енергетика подчерта спешната нужда от съхранение на енергия в годишен доклад.

„Разработчиците, които изберат да не локализират своите вятърни и слънчеви фотоволтаични паркове заедно със съхранение на батерии или други източници на гъвкавост, може да видят спад в потенциалните приходи по време на пиковото производство – възпрепятствайки печалбите и обезсърчавайки инвестициите“, предава МАЕ.

ЕС изчисли, че съхранението на енергия в блока ще трябва да се увеличи над 3 пъти от 2022 г. до 2030 г., за да отговаря на прогнозите за 69% дял на възобновяемата енергия в неговата електрическа система дотогава.

ОЩЕ: Свръхмногото слънчеви панели в Германия свалиха цените на тока до отрицателни нива

Норвежкият производител на възобновяема енергия Statkraft, който оперира в цяла Европа, заяви, че може да се откаже от някои вятърни и слънчеви проекти, но вероятно ще задържи активите си за батерии.

„За батериите ще бъде положително да имаме по-голяма волатилност, а също и отрицателни цени“, заяви изпълнителният директор Биргит Рингстад Вартдал, тъй като батериите могат да се зареждат, когато цените са ниски, докато продукцията може да се продава, когато цените са високи.

Снимка: iStock

„Това е една от причините, поради които гъвкавите проекти ще бъдат привлекателни“, добави Рингстад Вартдал.

Освен съхраняването на енергия в батерии, за да се справят с периоди на излишно снабдяване, други опции като захранвани с AI интелигентни мрежи и измервателни уреди също биха могли да помогнат на потребителите да оптимизират използването на електроенергия.

Местните крайни потребители, измъчвани от скока на енергийните разходи след войната в Украйна, още не са се радвали на по-ниски сметки, тъй като често са заключени в дългосрочни договори.

ОЩЕ: Гърция купува фотоволтаици в България

Само тези потребители, които са инвестирали в термопомпа, зарядно за своя електромобил или система за съхранение, могат да се възползват от отрицателните цени, каза говорителят на германската асоциация на местните комунални услуги VKU.

Тези с договори с фиксирана цена ще почувстват положителното въздействие от отрицателните цени на електроенергията едва след като свалят средните пазарни цени в дългосрочен план.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес