След атака с дронове: Спряха движението по Кримския мост, ударен е петролен танкер

19390
След атака с дронове: Спряха движението по Кримския мост, ударен е петролен танкер
Снимка: pixabay

Движението на моторни превозни средства по Кримския мост временно е прекратено. Това предаде ТАСС, като се позова на канала в "Телеграм", следящ за ситуацията на моста.

"Движението на моторни превозни средства по Кримския мост е временно прекратено. Молим намиращите се на моста и в зоната на проверка да запазят спокойствие и да следват указанията на сътрудниците на пътната безопасност", се казва в съобщението. Причините за прекратяването на движението засега не се съобщават от Москва. Съветник на руската власт в Крим пък обяви, че не може да потвърди информацията. 

ОЩЕ: Уникално ВИДЕО от атаката срещу руския танкер: Операцията е на украинските служби за сигурност

„Силните звуци, които жителите на Керч чуха преди час, нямат нищо общо с Кримския мост“, пише съветникът на ръководителя на Крим Олег Крючков. Той потвърди, че е било издадено предупреждение за заплаха от нападение и отбеляза, че след отстраняването й движението ще бъде възобновено. По-късно Крючков добави, че "не е имало преки атаки срещу Кримския мост и никакви експлозии в района му". „Всички съответни кримски служби и министерства са в готовност денонощно“, написа той, цитиран от ТАСС.

Още: Зеленски официално: Кримският мост е наша цел

От руската администрация в Крим все пак потвърждават, че е имало мощни експлозии. Оттам съобщават, че светлините в района, включително и на самия мост са били изгасени от съображения за сигурност. Има информация и че са били вдигнати руски бойни самолети. 

Въпреки това в Twitter вече се появиха снимки, за които се твърди, че са от района на Кримския мост. На тях се вижда огнено кълбо и взрив, като информацията засега е оскъдна.

Освен това се появи аудиозапис от руска военна комуникация, от който става ясно, че има нападение с дронове в протока. "Внимание, Говори Кавказ Трафик: Наблюдава се атака с безпилотни въздушни апарати, има инцидент в Керченския проток. Моля, всички съдове да засилят наблюдението и в случай на опасност да докладват на Кавказ Трафик", се казва в аудиозаписа. 

Още: Украински генерал: Атаката по Кримския мост беше тест, главният удар предстои

Според друг източник, цел на атаката е бил петролен танкер, който се намира на около 30 мили от моста. В информацията се съобщава, че дронът се е врязал в плавателния съд, който е избухнал в пламъци. 

По данни на Телеграм канала "Украина Сейчас", гори танкерът Sig, спуснат на вода през 2014 година. Този танкер е под американски санкции заради доставки на самолетно гориво за руските военни части в Сирия. Според непотвърдената засега информация, по него са изстреляни общо три дрона - два от тях са били свалени, но третият е уцелил огромният плавателен съд.

Малко по-късно в същия Телеграм канал се появи и запис, за който се твърди, че е на разговор с екипажа на танкера. В него те съобщават, че без изтеглянето на плавателния съд на буксир той не може да помръдне и остава закотвен на място.

След известно забавяне, в крайна сметка и руската агенция ТАСС потвърди за атаката. "Група спасители се придвижва от Новоросийск към района на Керченския пролив, където според редица канали в Telegram е извършена атака с дрон срещу танкер, съобщават от подцентъра за морско спасяване в Таман. Морският спасително-координационен център на Новоросийск потвърди информацията за придвижваща се към района  група спасители", написаха на страницата си в Телеграм от информационната агенция.

Впоследствие отново ТАСС съобщи, че танкерът е със сериозни щети след атака на украинската армия. Ударено е машинното отделение, като руският телеграм канал Baza, който е прокремълски, съобщава, че е направена дупка 2 на 1 метра и няма разлив на петрол - машинното отделение е цел, където е най-малко вероятно да пострада товарът, но е и едно от местата, където ремонт е най-труден. Освен това имало 11 души, някои от тях са ранени. Според информацията на ТАСС, екипажът на плавателния съд е евакуиран и е в безопасност. Към танкера са се насочили два кораба, които да го изтеглят на буксир. Движението по Кримския мост пък беше възстановено около 2-3 часа след първите данни за атаката.

Още: Временно опасна зона: Москва обяви ограничаване на движението на кораби и самолети в Керченския пролив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа