X
 
 

След изборите: Шотландия по-категорично от всякога иска независимост

4387 1
След изборите: Шотландия по-категорично от всякога иска независимост
Снимка: Getty Images/Guliver
Шотландия остава твърд опонент на политиката, водена от Даунинг стрийт 10, и резулатите от вота на 12 декември го доказват.

Шотландската национална партия печели 55 места от 59-местния парламент. Резултатите от изборите все още не са окончателни, но изгледи картината да се промени няма.

Основната разлика с разпределението на мандатите в Камарата на общините във Великобритания идва от факта, че дори и да го нямаше в бюлетината, въпросът за независимостта на Шотландия беше в главите на гласуващите, подчертава АФП.

Борис Джонсън вече се готви да завърши Brexit

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че изглежда, че неговата Консервативна партия е спечелила "мощен нов мандат за изпълнение на Б...

Лидерът на шотландските националисти Никола Стърджън веднага заяви, че настоява за нов референдум за независимост на Шотландия.

"Борис Джонсън може да има мандат да изведе Англия от Европейския съюз. Той категорично няма мандат да изведе Шотландия от Европейския съюз. Шотландия трябва да има избор по отношение на собственото си бъдеще", подчерта Стърджън.

Шотландия трябва да получи разрешение да проведе нов референдум за членството си в Обединеното кралство, каза тя. "Сега имаме мандат да предложим на народа на Шотландия избора за нашето собствено бъдеще", изтъкна Стърджън.

"Съществува ясно желание и одобрение за схващането, че Шотландия не трябва да бъде ангажирана с правителството на Борис Джонсън и да бъде изтръгната от Европа против собствената ни воля.", подчерта още тя.

Борис Джонсън и консерваторите спечелиха впечатляваща победа

Британските консерватори, водени от Борис Джонсън, печелят голямо мнозинство на предсрочните парламентарни избори на Острова и са на пъ...

Преди два дни Рут Дейвидсън, бившият лидер на шотландските консерватори, коментира, че е малко вероятно Шотландската национална партия да спечели 50 места. Тя обеща да плува гола в езерото Лох Нес, ако се случи. "Гардиън" отбелязва, че разликата е само 2 места и тя трябва да реши дали ще изпълни обещанието си.

Изключително висока активност на изборите във Великобритания отчитат властите - 67.3% . Какви са резултатите във Великобритания вижте в ТАЗИ СТАТИЯ.

 

 

Actualno.com

Етикети: