Социалистите в Испания печелят предсрочните избори, сочи анкета

867
Социалистите в Испания печелят предсрочните избори, сочи анкета
Снимка: Getty Images/Guliver

Проучване на на общественото, проведено по поръчка на испанското издание El Pais, показва, че Испанската социалистическа партия (PSOE) ще спечели предсрочните парламентарни избори в страната на 28 април, но абсолютното мнозинство в раздробения Конгрес е под въпрос.

Според социологическата агенция 40db, партията начело с министър-председателя Педро Санчес ще получи 122 места, което е 27,1% от гласовете, и ще бъде с осем процента пред Народната партия (НП), която ще има 76 депутати в долната камара на парламента.

Задържаха Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания

Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в Испания. Това научи "Нова телевизия" от свои източници. Информацията беше потвърдена и от г...

Това ще бъдат трети избори в Испания за по-малко от три години и половина, информира "Фокус".

Тъй като нито една от основните партии в Испания, както се очаква, няма да получи достатъчно депутати за формиране на правителство, победителят ще се нуждае от подкрепата на по-малки регионални националистически партии, почти всички от които сега са в открита конфронтация с десните.

Изследването ясно потвърждава, че в Испания е дошъл краят на установената двуполюсна политическа система. Тя започна да се срива през 2015 г., с появата на протестните партии „Подемос“ и „Сиудаданос“ (Гражданите). И сега към тях се присъединява още един претендент в лицето на попълярната дясна партия „Вокс“ (Глас), която влезе в регионалния парламент на Андалусия през декември и сега се надява да повтори този успех на 28 април и на 26 май, когато в Испания ще се проведат местни, регионални и европейски избори.

Според това последно проучване, „Вокс“ печели 10,2% от гласовете на парламентарните избори, които му дават 31 места в Конгреса. При такъв развой на изборите, в испанската политика за първи път след завръщането на демокрацията в края на 1970-те години десните ще получат толкова голямо представителство.

Рахой: Не бих преговарял за националния суверенитет или единство на Испания

"Не бих преговарял за националния суверенитет или единство на Испания." Това заяви пред съда в Мадрид бившият испански премиер Мариано ...

Проучването показва, че „Народната партия“, под ръководството на новия си лидер Пабло Касадо, ще има най-лошия си резултат от своето създаване през 1989 година. Анкетата сочи, че консерваторите губят 61 места и 14 процента и в слеващите избори. Фракцията продължава да губи потенциални избиратели , които се прехвърлят към „Вокс“ (18,8%) и „Сиудаданос“ (17,7%).

„Сиудаданос“ ще бъде третата по големина сила в долната камара с 55 депутати и 17,7% от гласовете, което е с четири пункта повече, отколкото през юни 2016 година. Проучването показва, че тази партия губи подобен брой от избирателите, които се насочват към „Вокс“ (10,6%) и Социалистите (10%).

На въпрос в проучването кое обединение биха искали да видят в Конгреса, и анкетираните предпочитат коалиция съставена от Социалисти, „Сиудаданос“ и местни партии. Следващата предпочитана опция е за сделка между Народната партия, „Сиудаданос“ и „Вокс“. Накрая настроенията са за споразумение между социалисти и „Сиудаданос“.

Очаква се избирателната активност да бъде по-висока поради мобилизирането на избирателите. Всеки четвърти човек, който се е въздържал от гласуване през 2016 г. сега казва, че не е сигурен за кого да гласуват, а всеки трети казва, че отново ще се въздържи. Количеството на негласувалите през 2016 г. е 30,2%.

Испания няма да се противопостави на отлагането на Brexit, но иска резултати

Испания няма да се противопостави на отлагането на Brexit. В реч пред парламента испанският премиер Педро Санчес заяви обаче, че иска в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа