Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спомен за Пригожин: Москва изгражда собствена армия (ВИДЕО)

03 декември 2023, 10:17 часа • 5472 прочитания

Предвид опасностите от войната в Украйна, кметът на Москва Сергей Собянин действа с всички сили за разрастването и укрепването на собствена частна военна компания (ЧВК) - "Ведомствена охрана на общинските власти в Москва". Новото ЧВК се появи веднага след бунта срещу Кремъл на покойния вече Евгений Пригожин – защото тогава, когато колоната на ЧВК Вагнер тръгна към Москва, се появиха слухове, че много от отговорните за защитата на града не са били готови да се противопоставят на Пригожин. Законово от декември, 2022 година общински властови администрации могат да създават ведомствена охрана.

Приближеният до ФСБ руски телеграм канал ВЧК-ОГПУ разказва, че в новата ЧВК вече има 5000 бойци. Работи се всички те да са добре обучени – за целта инструктори са ветерани от руските специални части, от ЧВК Вагнер, както и действащи в руската милиция служители. "Особено се набляга на физическата и огневата подготовка; дори обикновените секретари и чиновници имат право да носят оръжие и трябва да преминат през обучение, по-високо от изискваното в някои звена на руското военно министерство и руското МВР", пише каналът. И добавя – скоро се очаква тренировъчен лагер в Хасавюрт, в една от базите на руските спецчасти "Алфа". Цената на обучението там е 200 000 рубли на човек, добавя ВЧК-ОГПУ.

Заплатите в новата ЧВК са високи – минимум 175 000 рубли за войник. А според информацията на телеграм канала, планът е да се наемат 15 000 бойци и след това да се мисли за последващо разширяване на щата. Всичко това организационно върви под шапката на общинската милиция в Москва.

Военните действия в Украйна

На фронта в Украйна няма някакви сериозни проблеми в ситуацията – за трети пореден ден броят на бойните сблъсъци е приблизително един и същ. През изминалото денонощие според сводката на украинския генщаб са станали 88 бойни сблъсъка – предишния ден бяха 84, преди това бяха 87. Въпреки лошото време в Украйна, боевете не намаляват чувствително и единствено що се отнася до използването на дронове има повече пречки – артилерийският огън изобщо не е засегнат, а според говорител на украинската армия руската авиация също не намалява активността си специално при Авдеевка.

(КАРТА) Най-горещо е при Авдеевка – 25 отблъснати руски пехотни атаки, при Бахмут са 21, според украинската сводка. В сутрешния обзор на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов обаче пише, че ситуацията при Авдеевка не се е променила значително. Подобен е тонът в обзора и на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук – единствената разлика с казаното от Пегов е, че имало леко разширение на руския контрол източно от Степово (3 километра северозападно от Авдеевка). Основание за това твърдение вероятна са кадрите на зверския разстрел на двама невъоръжени и предали се украински войници – Украйна вече подаде информация за случая пред ООН: Руски войници разстреляха предали се украински войници (ВИДЕО, 18+). Но украинският военен анализатор Константин Машовец още вчера сутринта писа, че украинската армия е успяла да контраатакува и да изхвърли руснаците от две позиции южно от Степово, с което е принудила руските сили да се ориентират на изток-североизток, а южно от Новокалиново (7 километра северно от Авдеевка) е станало същото. Говорителят на украинската армия за Таврийското направление полковник Олександър Щупун коментира, че руските сили извършват известно прегрупиране при Авдеевка заради високия брой дадени от тях жертви:

При Бахмут интензивността на руските атаки остава висока и е явно, че руснаците владеят инициативата. Украинският генщаб съобщава за отблъснати руски пехотни атаки при Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут), Ивановка (6 километра югозапад-запад от Бахмут) и Богдановка (5 километра северозападно от Бахмут). "Рибар" обаче твърди, че руснаците са заели нови позиции в гористия пояс до Ивановка, а Семьон Пегов твърди, че руските сили направили атака на запад от жп линията при Андреевка.

По източния бряг на Днепър и в Запорожието няма промени – има само заключение от "Рибар", че при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър) нещата са много сложни, защото украинските морски пехотинци използват дронове изключително умело и в голямо количество. Назначеният от руснаците зам.-управител на окупираната от руската армия част на Запорожка област Владимир Рогов пък публикува в Телеграм клипче как мишките са голям проблем в окопите, докато украинският генщаб съобщи за 12 неуспешни руски опита за последното денонощие да бъдат върнати загубени от руснаците позиции западно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) и северозападно от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов):

В направлението към Купянск и Луганска област има данни за украински успех – геолокализирани кадри на украински танкове, прочистващи руски позиции западно от Диброва (6 километра югозападно от Кремена) го доказват. Иначе украинският генщаб съобщава за общо 7 отбити руски пехотни атаки при Синковка (8 километра североизточно от Купянск), Петропавловка (7 километра източно от Купянск), Ивановка (20 километра югозападно от Купянск) и Стелмаховка (15 километра северозападно от Сватово). Показателно е, че "Рибар" и Пегов не обелват дума за този участък на фронта:

Руската отбрана

Сателитни снимки показват, че руснаците възстановяват защитите срещу морски дронове в Севастопол. Тези защити бяха помляни от жестоката буря в началото на седмицата: Неочаквана помощ: В Крим морето отнесе окопите на руснаците (ВИДЕА)

Снощи ПВО в Краснодар беше активна – видеокадри показаха, че има стрелба. "Рибар" твърди, че са свалени две ракети от модифицирана система С-300. В Краснодар има петролна база, която осигурява гориво за руската армия:

Избухна и голям пожар на площ 7000 квадратни метра в автомобилно депо в Набережние Челни, Татарстан.

Нов руски пробив: Руски източници охладиха ентусиазма. В Русия има лов на ЛГБТ (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес