Страх лозе пази: Русия се готви за война на своя територия (ВИДЕО)

5030
Страх лозе пази: Русия се готви за война на своя територия (ВИДЕО)
Снимка: Telegram/Дмитро Любинец

Руското военно министерство официално предостави допълнителна военна техника за руската териториална отбрана в Белгородска и Курска области. Става въпрос за тежки картечници, оборудване за сваляне на дронове и военни камиони. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков официално каза, че това се прави, за да може да се спират атаки към двете области от страна на Украйна.

Тези мерки явно показват, че режимът на Путин се отнася сериозно към опасността войната в Украйна да се пренесе пълномащабно и в Русия. Украинският президент Володимир Зеленски вече говори за това: Зеленски: Войната се връща на територията на Русия (ВИДЕО). Но има публикация и в популярния руски военен телеграм канал "Рибар", в която се дискутира, че новите оръжия ще бъдат складирани на едно място, централизирано – как тогава руската териториална отбрана ще разполага с тях и ще може да ги ползва бързо в случай на нужда?

Развитието на военните действия в Украйна

През последното денонощие най-голям украински напредък има в района на Бахмут. В сутрешната сводка на украинския генщаб изрично е посочено, че украинците държат позиции в западната част на Клещеевка (6-7 южно от Бахмут), южната част на Андреевка (10 километра южно от Бахмут) и западната част на Курдюмовка (12-15 километра южно от Бахмут). За руско оттегляне от досегашни позиции при Андреевка изрично каза говорителят на украинския генщаб Павло Ковалчук, докато при Клещеевка и Курдюмовка е имало неуспешни руски опити за контраатаки. "Рибар" също признава за украински напредък – при Андревка и Курдюмовка, като твърди, че сега украинците опитват да пробият южния фланг на Бахмут основно от там. А говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати заяви, че се забелязва увеличение на честотата на руския артилерийски огън при Бахмут.

Същевременно руският военен пропагандист Семьон Пегов твърди, че има руски напредък към Авдеевка – най-силната украинска позиция в тила на град Донецк. Става въпрос за позиции на югозапад от града, при Водяне (8 километра югозападно от Авдеевка), като има геолокализирани видеокадри как руски танк бива изпепелен с обстрел от дрон. Пегов обаче предупреждава, че украинците настъпват от Угледар (това е направлението към Бердянск) към Николско, като се целят да отрежат предмостието на руснаците през река Кашлагач.

В Запорожка област няма потвърдени данни за никакви значими промени в позициите. За направлението от Велика Новоселка към Бердянск, при Новомайорско (участъка на фронта "Времевски" има видеокадри как украинците взривяват руски противотанкови мини.

За Луганска област продължават непотвърдените новини за руски напредък – главно от руските военни блогъри и руското военно министерство. Конкретно вече се говори, че руски сили приближават Калиново (9 километра североизточно от Купянск, на брега на река Оскил). Руското военно министерство обаче е по-обрано в изказа – имало подобряване на позиции при Тюмковка (20 километра източно от Купянск), Новоселовка (14 километра северозападно от Сватово) и в гористия пояс при Куземовка (14 километра северозападно от Сватово).

При Кремена обаче руснаците имат потвърден с геолокализирани кадри напредък – южно от Билохоровка, на 10 километра южно от Кремена.

Войната в Украйна: Затишие на контраофанзивата (ВИДЕО)

Путин затяга информационната хватка

Вече има сериозни пререкания между руски военни блогъри в Телеграм – конкретно, заради отразяването на успешните украински удари в Крим и конкретно Чонгарския мост. От една страна са критиките как се показват кадри на разрушения, което било подкрепа за "украинската пропаганда". От друга – показващите истината спорят, че в противен случай има заравяне на главата в пясъка. Всичко това е основен акцент в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), където са дадени препратки към съответните спорове и публикации в руското пространство в Телеграм. Американските експерти повтарят тезата си, че това се случва, защото има директива от Кремъл да не се отразява конкретното събитие за Крим – вероятно за да няма допълнителна паника сред населението на окупирания от 9 години от руснаците полуостров, но и вероятно за да се свали напрежението от висшето руско военно командване за многото неуспехи в Украйна.

ОЩЕ: Взрив пак разтърси Крим - този път край Симферопол (СНИМКА)

Друг акцент в анализа е обявеното от командващия руските ВВС генерал Михаил Теплински създаване на два нови полка в рамките на командваната от него част на руската армия. Заключението е, че това е поредна маневра с цел осигуряване на войници, без да се стига до крути мерки като голяма нова мобилизация, както и че вероятно новите войници в руските ВВС ще са недостатъчно добре тренирани и няма да подхождат на репутацията на елитните руски десантчици.

Зърнената сделка и изборите в Украйна

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел е написал писмо до развиващите се страни и на Г-20, призовавайки ги да говорят "с ясен и единен глас", за да накарат Русия да се върне към зърнената сделка.

"Докато светът се занимава с нарушени доставки и по-високи цени, Русия сега се обръща към уязвимите страни с двустранни предложения за доставки на зърно на намалени цени, като се преструва, че решава проблем, който сама е създала. Това е цинична политика на умишлено използване на храната като оръжие за създаване на нови зависимости чрез изостряне на икономическата уязвимост и глобалната продоволствена несигурност", казва той.

Вчера стана ясно и, че се урежда среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския диктатор Владимир Путин – Ердоган е един от стожерите на зърнената сделка.

Държавният секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна, Олексий Данилов, отбеляза, че не вижда подходяща възможност за провеждане на военновременни избори, съобщи "Укринформ", цитирана от БГНЕС.

"Що се отнася до изборите, мога да кажа, че не разбирам как изобщо може да има избори по време на война. Имайте предвид, че имаме хора, които са в окопите, на предната линия. Мислите ли, че ще съберете всички, ще проведете ли избори без тях?", запита Данилов.

ОЩЕ: Песков даде сигнал за зърнената сделка, пак спряха пътуването по Кримския мост

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа