Страните-членки се опъват за неразплатеното по бюджет 2014 на ЕС

11906
Страните-членки се опъват за неразплатеното по бюджет 2014 на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският парламент изрази недоволство и разочарование от неуспеха на преговорите с Европейския съвет за коригиране на бюджета на ЕС за 2014 г., както и за новия бюджет за 2015 г. Преговорите ще бъдат възобновени след като на 28 ноември бъде представен нов проектобюджет.

"Не разбираме как е възможно Съветът да губи токова много време в разрешаване на собствения си проблем (преразпределянето на вноските на база на БНД на страните-членки) вместо да работи върху бюджета на ЕС като цяло", заяви докладчикът по бюджета Жерар Дьопре (АЛДЕ, Белгия).

Юнкер иска парите на частния сектор, за да стимулира икономиката на ЕС

Опасенията и слуховете, че Жан-Клод Юнкер ще се обърне към сложни финансови инструменти, за да търси по-висок икономически растеж в Евр...

Евродепутатите отново настояха да се установи точната сума на неплатените сметки до края на годината преди фокуса на дискусията да премине към Бюджет 2015.

Да се плати каквото е дължимо

"Нашето предложение е лесно за разбиране: трябва да платим каквото дължим. Не можем да забавяме плащания към граждани, организации, студенти . Повече от 28 млрд. евро неуредени сметки са нещо ужасно", заяви Ейдер Гардиасабал Рубиал (С&Д, Испания), друг докладчик по бюджета на ЕС за 2015 година.

За решаване на проблема в дългосрочен план, депутатите поискаха от Европейската комисия да представи план за постепенно намаляване на сумата на неплатените сметки. Дълговете се разраснаха от 5 млрд. евро през 2010 г. до около 28 млрд. до края на 2014 година.

Юнкер обръща ЕС към финансови инструменти, които докараха кризата в САЩ

Европейската комисия най-вероятно ще прехвърли част от бюджета си в специални финансови инструменти, за да може да реализира готвения о...

Най-неотложните сметки са подсигурени

"Никой не разбира, че ние имаме парите, но въпреки това не можем да платим, защото страните-членки предпочитат да ги задържат за себе си", заяви Моника Холмайер (ЕНП, Германия), също докладчик по бюджета за следващата година. Тя посочи, че има 5 млрд. евро извънредни приходи, предимно от глоби, с които страните-членки отказват да платят най-спешните задължения, които по данни на ЕК възлизат на 4.7 млрд. евро.

Преговорите на Парламента със Съвета тази година бяха особено трудни, тъй като Съветът представи позицията си в последния ден от 21-дневния срок. Това беше един от факторите, накарали ЕП да определи позицията на Европейския съвет за "неприемлива".

Следващи стъпки

ЕС намалява грешките с финансите, но все още губи много

Европейският съюз е похарчил неправомерно около седем милиарда евро (8,76 милиарда долара) през 2013 г., съобщи европейският омбудсман...

Европейската комисия трябва да представи ново предложение за бюджета на 28 ноември, което оставя две седмици за преговори между ЕП и Европейския съвет преди ЕП да може да гласува текст, по който е постигнато съгласие, на последната пленарна сесия за годината през декември. Ако не е налице договореност за бюджета за 2015 г., от 1 януари 2015 г. ЕС ще трябва да работи по системата на „временните суми от една дванадесета“, т.е. с една дванадесета на месец от размера на бюджета за 2014 г. или на проектобюджета за 2015 г., в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска, глава по глава. "Това би изложило на риск нашите граждани, създавайки трудности за мобилизиране на ресурси, където са необходими", заяви зам.-председателят на ЕК по бюджета Кристалина Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com