Страните от Г-20 ще подкрепят безвъзмездни лицензи за ваксини

1412
Страните от Г-20 ще подкрепят безвъзмездни лицензи за ваксини
Снимка: Getty Images/Guliver

Страните от Г-20 ще подкрепят лицензирането на безвъзмездни патенти за нови ваксини срещу COVID-19 за производство в развиващите се страни. Това съобщи Reuters, цитирана от агенция "Фокус", позовавайки се на проектоизявление на страните от формата.

В него се посочва, че „лидерите на Г-20 се ангажират да насърчават лицензирането без възнаграждения, трансфера на технологии и информация и обединяването на патенти“. Според агенцията документът се очаква да бъде приет в петък на Глобалната здравна среща в Рим, която се организира от Европейския съюз и Италия като страна-председател на Г-20. Освен членовете на Г-20 се предвижда участието на ръководители на международни организации.

По тази инициатива производителите на лекарства ще дарят лицензи за ваксини на страни с ниски доходи. Подобна схема, отбелязва агенцията, е била използвана за улесняване на достъпа до лекарства за ХИВ в Африка. 

САЩ ще дарят още 20 милиона дози на други страни по света

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че страната му ще сподели още около 20 милиона ваксинационни дози срещу COVID-19 с останалите държ...

Reuters отбелязва, че за фармацевтичните компании този ход е „все още неудобен, но по-малко радикален“ от категоричното отказване от патент. 

На заседание на Генералния съвет на СТО в Женева на 6 май беше решено да се продължат дискусиите относно временното отказване от патенти за ваксините срещу коронавирус, като се вземе предвид мащабът на пандемията. Индия и Южна Африка направиха подобно предложение в края на миналата година. Според тях въвеждането на временни освобождавания от права на интелектуална собственост би направило възможно разширяването на производството на ваксини срещу коронавирус в света.

Все още няма консенсус по този въпрос в СТО. В момента предложението на Индия и Южна Африка се подкрепя от 60 от 164-те членове на организацията, включително Боливия, Венецуела, Египет, Монголия и Пакистан. Същия ден от Вашингтон бе съобщено, че американската администрация подкрепя предложените стъпки по патентите за ваксини. Директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства позицията на САЩ. По-късно председателят на Европейската комисия заяви, че Брюксел е готов да обсъди премахването на правата на интелектуална собственост за ваксини, но това няма да доведе до производството на допълнителни дози ваксини срещу коронавирус поне през следващата година, така че е по-добре да се инвестира в разширяване на производствения капацитет.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа