Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строени за медали и HIMARS удари: Руски морски пехотинци са наградени със смърт

28 февруари 2024, 19:34 часа • 7666 прочитания

Пореден успешен украински удар с американска ракетна система за залпов огън HIMARS - за това съобщава един от популярните руски военни телеграм канали "Шпионско досие".

Според информацията, ударът е в Оленовка (Еленовка) - там, където бяха избити десетки украински военнопленници и руснаците твърдяха, че станало с HIMARS: Разследване: Няма как затворът в Еленовка да е ударен с HIMARS, руската версия е измислица. ООН искаше да разследва, но Русия не допусна специализирана мисия на мястото на събитието: ООН прекрати разследването на взрива в Еленовка.

HIMARS отново в действие

По данните на руския военен телеграм канал, обстрелът е станал снощи. Целта е била поделение на 155-та бригада на руската морска пехота - тя вече се прочу с огромните загуби при Угледар, както и с неспособността си да се справи с украинското предмостие в Кринки, на източния бряг на река Днепър (30 километра североизточно от град Херсон): Труп до труп: Спомен за разбитата руска офанзива към Угледар (ВИДЕО, 18+)

Пораженията - 19 убити и 12 ранени. Сред убитите са трима офицери с по-висок чин: зам.-командирът на бригадата подполковник Роман Кожухаров, майор Александър Абилов и капитан Наил Шахманов. Ранен е командирът на бригадата Михаил Гудков.

Интересното е, че "Шпионско досие" твърди, че преди удара имало информация за "вражески разузнавателен дрон", само че тя била игнорирана. А причината за множеството жертви е, че руските морски пехотинци били събрани да бъдат наградени за "постижения в специалната военна операция" (наглото име на войната в Украйна, налагано от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин) и то при паметник на Незнайния воин от Великата отечествена война.

Засега няма потвърждение със снимки или видеокадри на случилото се. Но от украинска страна потвърдиха, че са извършили такъв удар.

Още: HIMARS не прощава: Полигон с руски войници отиде в небитието (ВИДЕО)

Вече е потвърдена и смъртта на зам.-командира на 155-та бригада на руската морска пехота подполковник Роман Кожухов:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес