Сърбия контраатакува "Турски поток" заради ЕС

9837
Сърбия контраатакува "Турски поток" заради ЕС

Сърбия няма да строи продължение на „Турски поток“ на своя територия, заяви президентът на Сърбия Томислав Николич. Той отбеляза също, че Белград няма да получава газ от този газопровод. По думите му, отказът на Москва от „Южен поток“ и плановете за „Турски поток“ усложняват ситуацията за Сърбия в сферата на енергийната сигурност.

Тук подтекстът е най-вече политически – Сърбия върви по стъпките на България. Вероятно това е един вид „размяна“ – в условия, когато между Москва и Брюксел не всичко върви гладко, следва такава контраатака от сърбите. Въпреки че те по-рано приветстваха „Южен поток“ и когато България реши да не пуска тръбата до своя бряг, сърбите не приеха това решение и се обявиха с две ръце „за“. Сега наблюдаваме точно обратното, коментира анализаторът от руския Фонд за национална енергийна сигурност Александър Пасечник. Според него от това решение най-много ще страда самата Сърбия.

"Газпром" започва строителството на морския участък от "Турски поток"

"Газпром" е взел решение за началото на строителството на морския участък от газопровода "Турски поток", оповести директорът на компани...

„Сърбия губи прилични транзитни такси, самото изграждане на газопровода би създало работни места и т.н. А за „Газпром“ сръбският пазар не е толкова внушителен, това не е стратегически партньор. Смятам, че това заявление на Белград не е окончателното му решение. Наистина ли толкова силно желаят да попаднат в ЕС и толкова ли е силен натискът на Брюксел? Трудно е да се разбере. Защото ЕС няма да успее да издържи през следващите 10 години без руски газ. Вътрешният добив пада, а в алтернативните доставчици на втечнен природен газ също няма голям потенциал“, каза експертът.

Той отбеляза, че на европейците ще се наложи сами да решават как да прокарат маршрута в продължение на „Турски поток“. „В момента пред „Газпром“ не стои задачата да строи инфраструктура на европейския пазар. На Европа е даден сигнал – синхронизирайте строителството на инфраструктура на своя територия с нашите темпове на строителство, което „Газпром“ ще осъществява на турска територия. Вече има договорка с гърците – ще им предоставим финансовата част, за да обезпечим прокарването на тръбопроводната система, а оттам нататък вече е проблем на европейците какъв маршрут ще изберат за продължението на „Турски поток“. Както заяви директорът на „Газпром“ Алексей Милер, ние още през декември ще сме готови да започнем доставките на газ по първия участък“, напомни Пасечник.

РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа