Съветът на ЕС одобри удължаване на граничния контрол в Шенген

1887
Съветът на ЕС одобри удължаване на граничния контрол в Шенген
Снимка: Getty Images / Guliver

Съветът на Европейския съюз одобри препоръката на Европейската комисия за продължаване на срока на действие на граничния контрол в пет страни от Шенгенското пространство, предава австрийската медия ORF, като се позовава на прессъобщение от органа.

През следващите шест месеца Австрия, Дания, Германия, Швеция и Норвегия ще продължат да извършват проверки по националните си граници. Предпоставка за решението е наличието на "сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност", отбелязва още "Фокус".

Освен това на територията на Гърция има около 60 хил. мигранти, които може да предприемат опит за преместване във вътрешността на Европа.

Междувременно стана ясно, че унгарското правителство временно е отменило правилника на ЕС за системен контрол на пътниците по шенгенските си граници и го е заменило с целеви контрол.

Причините за многочасовите задръствания на граничните пунктове. „Понеже нова система за проверка на пътниците предизвиква няколкочасово чакане за преминаване на границата, а и защото през лятото този начин на работа ще предизвика още по-големи задръствания, унгарското правителство смята да отмени правилника“, заяви държавният секретар Карол Контрат, цитиран от местни и сръбски медии.

ЕП одобри създаването на Европейска агенция за граничен и брегови контрол

Европейският парламент (ЕП) в Страсбург одобри с голямо мнозинство създаването на единна Европейска агенция за граничен и брегови ...

Вместо масови проверки на пътниците се въвеждат целеви проверки, при които на контрол се подлагат лица, избрани от граничните служби, отбелязва още БГНЕС. Контар добави, че вместо „малтретиране на гражданите на ЕС“, Брюксел трябва да се занимава със спиране на нелегалната миграция и нови методи за откриване на терористите, посочи държавният секретар.

Правилникът на ЕС за постоянен контрол на пътните, въведени април миналата година, предвижда подробно да се проверяват документите на всичките граждани на ЕС при влизане или излизане от общността.

Actualno.com припомня, че Шенгенското пространство или шенгенската зона представлява група от 25 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си и са страни по Шенгенското споразумение от 1985 г. Името му произлиза от мястото на сключване - люксембургското село Шенген. Почти всички държави членки на Европейския съюз прилагат споразумението.

Изпълняването на шенгенските правила означава премахване на граничния контрол с другите страни членки, като едновременно с това се подсилва контролът над гражданите на държавите, които не са от шенгенското пространство. Правилата включват осигуряване на обща политика за краткосрочно пребиваващите граждани на трети страни (чрез шенгенска виза), съгласуваност на външния граничен контрол, полицейско сътрудничество (с възможност за пресичане на границите при необходимост), съдебно сътрудничество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа