Тактически украински успех: Скоро най-гъстите руски минни полета няма да са проблем (ВИДЕО)

10116
Тактически украински успех: Скоро най-гъстите руски минни полета няма да са проблем (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/53 окрема механізована бригада

Украинската армия продължава лека-полека да установява контрол над Работино, на 10-12 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол, с което украинската контраофанзива затвърждава впечатлението за бавен напредък, което кара немалко анализатори да се съмняват, че тя ще постигне основните си цели, а други да контрират, че украинската стратегия на постепенно, но пълно изтощаване на руските войски на фронта работи, макар и много бавно: Американското разузнаване: Киев няма да постигне основната цел на контраофанзивата. Това е един от основните акценти в дневния анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Изглежда украинците вече пробиват в центъра на Работино, което се вижда от геолокализирани видеокадри, показващи украинска бронирана техника, стигнала до южния край на населеното място. Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр коментира в канала си в Телеграм, че има украински напредък югоизточно от Работино и южно от Мала Токмачка, както и че е имало неуспешна руска атака източно от Работино. Украинският генщаб казва в сутрешната си сводка, че специално в направлението към Мелитопол има укрепване на позиции:

Че нещата не стоят добре за руснаците в Работино признават и руски военни блогъри. Например Семьон Пегов (WarGonzo) пише в сутрешния си обзор, че украинците са успели да се окопаят в северната част на Работино, но и добавя, че има успех в украинското настъпление към Върбово (18 километра югоизточно от Орехов). Популярният руски телеграм канал "Рибар" директно казва, че украинците са в центъра на Работино, но явно опитва да успокоява руската публика, че това станало на цената на големи загуби за тях.

ОЩЕ: Само едно нещо ще накара Путин да сложи край на войната – Крим

Защо успехът при Работино е толкова важен

Случващото се се оценява от ISW като значим тактически украински успех – защото преминаването на Работино вероятно ще позволи на украинците вече да стигнат до район, в който руските минни полета не са толкова гъсти. Именно в този смисъл говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк коментира, че руснаците почват да строят "железно-бетонни" укрепления като втора и трета линия на отбрана в Запорожието. Първата линия са минните полета, докато втората са артилерийски позиции: Мощното руско средство, което украинците още не могат да елиминират - минните полета (ВИДЕО). Отделно, пробив при Работино ще повлияе деморализиращо на руската армия, тъй като тя хвърли значителни усилия и ресурси да удържи там, смятат от ISW. А минаването на Работино означава, че Токмак вече е в диапазона на украинските гаубици и оръдия, не само на по-далекобойни системи като HIMARS - естествено, украинската армия има далеч повече като брой гаубици и оръдия, отколкото HIMARS.

Руската армия; Липса на оръжия, оборудване и нисък боен дух

В дневния анализ на ISW друг акцент са твърдения на руски военни блогъри, изброени поименно, че руската армия в Украйна страда от недостиг на оборудване. Конкретно е посочена 20-та руска армия – тя нямала достатъчно леки камиони за превозване на оборудване, осигурени от държавата. Съответно, налагало се да се ползват части и дори лични превозни средства, като щом се разбирало, че някои има подходящо лично превозно средство, то "изчезвало по задачи на други места на фронта".

Освен това, командващият отряда "Восток" Александър Ходаковски, който отговаря за защитата на участъка "Времевски" по границата между Запорожка и Донецка област (остта Велика Новоселка – Бердянск) се оплаква, че украинската артилерия бие силно по руската и я побеждава – за пореден път. Ходаковски добавя, че в употреба се вкарват стари руски гаубици Д-30, които не могат да противодействат на украинския обстрел. В официалния телеграм канал на отряда "Восток" пък има съобщение, че украинците атакуват руски позиции източно от Урожайно. Отделно, Семьон Пегов предупрежава, че украинците ще обкръжат руските части, бранещи предната линия при Приютно (15 километра югозападно от Велика Новоселка). А в Бердянск отново имаше украински обстрел:

За проблемите с руската логистика де факто говори и Наталия Хуменюк, която каза, че 30-40 кораба чакат проверка в буферната зона за преминаване през Керченския пролив и Кримския мост. А украинското партизанско движение "Атеш" твърди, че по жп линията Симферопол - Хрузово много товарни влакове чакат проверка, като те били пълни с гориво и смазочни материали, най-вероятно за руската армия в Запорожието.

По другите участъци на фронта

По отношение на Харковска област и Купянск, украинският генщаб не съобщава за нищо значимо като руски натиск. Показателно е, че в сутрешния си обзор (цитиран по-горе с линк) "Рибар" изрично посочва, че Синковка (9 километра североизточно от Купянск) не е превзета и че украинците контролират част от това населено място. Явно "Рибар" визират твърдения на Виталий Ганчев, назначен за управител на окупираната от руснаците малка част от Харковска област. Появиха се и видеокадри от уж превземането на Синковка, които бързо бяха геолокализирани и се оказа, че са от селце до Северодонецк – Вороново:

Отделно, руснаците се възторгнаха от видеокадри на взривен мост уж при река Оскил, като се твърдеше, че това е дело на украинската армия, за да се пречи на настъплението на руската, но след това "Рибар" написа, че това всъщност е руски въздушен удар тоест няма никакво основание да се смята, че украинците се изтеглят от района:

За Бахмут има геолокализирани видеокадри, показващи руски напредък северозападно от Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут) - колона от бронирана техника, която попада под свиреп украински обстрел и се вижда след това как някои от машините горят. Украинският генщаб казва за спрени руски атаки при Клещеевка и Курдюмовка (13 километра югозападно от Бахмут):

Руските мерки и вътрешни борби

Британското министерство на отбраната вече заговори, че Русия опитва да създаде нова армия – 18-та комбинирана, в Херсонска област. Там основата ще е от 22-ри сухопътен корпус. Идеята е новата част да бъде попълнена основно с новомобилизирани, които да се бият в защита. Освен това, руското военно командване се надява, че така по-опитните и боеспособни части на 49-та армия (Южен военен окръг) ще могат да бъдат пратени в други части на фронта, където е по-важно присъствието на по-добри войници.

В руски телеграм канали се обсъжда, че изглежда руският военен министър Сергей Шойгу и началникът на руския генщаб генерал Валерий Герасимов печелят вътрешното съперничество с губернатора на Тула Алексей Дюмин. Причината – Дюмин бил накаран лично от Владимир Путин да придружи Шойгу на оръжейното изложение в Москва тоест поставил го е в подчинено на Шойгу положение, а Дюмин е считан за кандидат за поста на Шойгу. Телеграм канали, свързвани с ЧВК „Вагнер“, твърдят, че има картбланш Шойгу и Герасимов да правят каквото искат с всички, считани за протежета на генерал Сергей Суровикин: Смяна на Шойгу и пълна мобилизация - в руските служби се надигат срещу военните лидери

ОЩЕ: Стреляйте по близките на украинските лидери: Руски призив. Разцепление в ЧВК Вагнер (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

„Свободният свят е с вас“: Блинкен свири на китара в бар в Киев (ВИДЕО)

Напрежение между две държави заради нелегалната миграция

Ракетна атака в Крим: Пожар в района на летище "Белбек" (ВИДЕО)

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com