Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Economist: Европа да гледа на Путин като на основна дългосрочна заплаха

02 декември 2023, 17:20 часа • 5511 прочитания

За първи път от началото на войната в Украйна се създава впечатлението, че Русия може да спечели тази война, пише лондонското списание "The Economist".

ОЩЕ: Путин увеличава руската армия с 15 на сто

Защо Путин може да спечели тази война?

Руският президент Владимир Путин постави страната на военна основа и консолидира властта си, той набавя военни активи в чужбина и подбужда Глобалния Юг да се обърне срещу Америка, и най-важното - той подкопава вярата на Запада, че Украйна може и трябва да излезе от войната като успешна европейска демокрация.

„Причината, поради която победата на Путин е възможна, е, че тя ще бъде постигната на базата на издръжливост, а не на териториални придобивки, тъй като никоя армия не е в състояние да изгони другата от страната, която в момента контролира“, пише британското издание.

"The Economist" оценява, че украинската контраофанзива е в застой и Русия може да понесе загубата на над 900 души на ден в битката за превземане на Авдиевка, град в района на Донбас. Списанието изтъква, че тази война е отбранителна и може да продължи много години.

То припомня, че Москва е придобила дронове от Иран и гранати от Северна Корея, че Путин е работил, за да убеди по-голямата част от Глобалния Юг да не се намесва твърде много в случващото се в Украйна. Изтъква се също, че Турция и Казахстан са се превърнали в канали за доставка на стоки за руската военна машина и таванът на цените на руския петрол, наложен от западните страни, е почти напълно заобиколен.

ОЩЕ: Нов руски пробив: Руски източници охладиха ентусиазма. В Русия има лов на ЛГБТ (ВИДЕО)

Според оценката на британското издание Путин печели, защото е и укрепил позициите си у дома. „Сега той казва на руснаците, че тази война е тяхната борба за оцеляване срещу Запада и обикновените граждани вече са свикнали с военното положение, докато елитът използва този момент, за да направи повече пари.

При такива обстоятелства настроението в Киев се помрачава с нови политически разделения и борби за влияние, а на Запад, въпреки правителствата уверения в ангажимента за помощ на Украйна, социологическите проучвания по света показват, че мнозина се съмняват в това“, пише The Economist. Според медията Русия може да си позволи да изплаща пожизнени пенсии на семействата на загинали войници.

Като пример "The Economist" цитира борбата на администрацията на Байдън да накара Конгреса да одобри над 60 милиарда долара средства за Киев, както и възможността при избирането за президент на Доналд Тръмп, който обеща мир в краткосрочен план, САЩ внезапно да спрат изцяло доставките на оръжия.

Европа да се подготви

Според оценката на британското списание Европа трябва да се подготви за възможността да се забави американската помощ, независимо кой ще бъде в Белия дом през следващия период.

ОЩЕ: Лавров: За да има мир, трябва да танцуваме танго, но украинците могат само брейк

"The Economist" смята, че до 2025 г. натискът от воденето на война може да има обратен ефект върху Путин и руснаците може да започнат да негодуват срещу принудителната мобилизация, инфлацията и отклоняването на социални помощи към военните, но и че изчаквателната тактика режима му да падне няма смисъл..

„Европа трябва да гледа на Путин като на основна дългосрочна заплаха за нейната сигурност, а нейното отбранително планиране трябва да бъде проектирано така, че да не показва на Русия, че има слабости на източния си фланг, особено ако се съмнява в готовността на евентуалния бъдещ президент на САЩ Тръмп да влезе в потенциална война, в случай че някоя от страните от НАТО бъде нападната“, заключава британското списание.

То смята също, че най-добрият начин за възпиране на Путин е Европа да покаже решимостта си, че е напълно ангажирана с прогресивна, демократична, гледаща на Запад Украйна, както и да предостави нови траншове от военна помощ на Киев, предимно от САЩ, с по-ефективни целеви санкции, които биха отдалечили руския режим от икономическия елит, който го финансира.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес