Топлото време и липсата на сняг убива ски курортите в Европа

2216
Топлото време и липсата на сняг убива ски курортите в Европа
Снимка: pamporovo.me

Огромни тревни площи и оголени скали вместо сняг се виждат в някои от най-известните места за ски спорт в Европа. Значителна част от Алпите е засегната от необичайно топлото време в традиционно силния зимен туристически сезон и това причинява сериозни главоболия и най-вече финансови загуби на курортите, пише в. "Сега".

Недостигът на снежна покривка извади отново на дневен ред опасенията за трайни температурни промени, свързани с климатичните изменения. На практика на целия континент хората се наслаждават на топло време и излизат на разходка по къс ръкав. Франция регистрира температури от почти 25оС в неделя, като имаше над 100 подобрени местни рекорда. В Швейцария и Полша не падна под 19оC в някои райони. Белгия регистрира най-горещия си декемврийски ден в събота в град Дипенбек при 17,5оC, надхвърляйки предишния национален рекорд от 17,2оC, регистриран в Брюксел през 1953 и 1989 г. Средните температури в Германия бяха над 15оC и още, и още.

Но това не радва туроператорите и всички заети със зимната ски индустрия. Френската метеорологична служба Meteo France обяви, че в Южните и Северните Алпи на височина над 2200 м се наблюдават близки до нормалните снеговалежи. Но добра снежна покривка все още липсва, особено на по-малка височина в Северните Алпи и в Пиренеите.

Затова френските зимни курорти изпаднаха в невиждана криза. Почти половината ски писти бяха затворени - в Пиренеите 10 от 30-те курорта закриха ски зоните, а някои като Муртис, От-Гарон и Ла Пиер Сен Мартен спряха и лифтовете. Във френските Алпи положението е почти същото. В Горна Савоя валя дъжд, което принуди Семноз да затвори напълно врати по време на коледните празници. Същевременно Пра дьо Лиз Сьомон бе наводнен от проливни дъждове и също остана без ски трасета. Като цяло на територията на Франция от 27 декември насам функционират едва 1/4 от всички писти.

В швейцарските курорти на по-малка надморска височина като Виляр сюр Олон и Кран Монтана положението е същото. Шплюген стана последният засега швейцарски ски комплекс, който затвори пистите си. В Аделбоден пък температурата достигна 15оС, а там в събота и неделя трябва да има състезания за Световната купа по ски алпийски дисциплини. Директорът на трасето Тони Хади заяви, че тази година слаломът и гигантският слалом за мъже ще се проведат върху 100% изкуствен сняг. "Климатът е малко предизвикателен, но какво да правим тук? Да спрем да живеем ли?!", добави той.

Австрия и Италия имат малко по-благоприятни условия, но и там е необходим повече сняг за ски - например в Инсбрук и Вал Гардена. Австрийските курорти около Залцбург (Заалбах-Хинтерглем, Цел ам Зее и др.) видяха снеговалеж за последно преди месец, а прочутият германски център Ленгрис е една пасторална гледка на тревисти полянки и скални зъбери около тях.

Заради ситуацията много от шефовете на зимни курорти в Европа започнаха кризисни разговори за спасяване на сезона, който е на ръба на сгромолясването заради голям отлив на туристи - хората просто искат да карат ски, защото добро хотелско обслужване могат да получат и на много други места. Но в ски центровете не могат да рискуват с отваряне на трасетата заради оголените участъци, което предизвиква риск за безопасността на гостите и евентуално изплащане на огромни застрахователни суми за инциденти и тежък срив на имиджа на курортите. Някои зимни центрове в Швейцария извадиха от складовете маунтинбайковете и предлагат отново трасетата си за колоездене.

Най-високите курорти засега остават отворени за ски спортове, но спасяват положението с все повече оръдия за изкуствен сняг. Тези устройства обаче изразходват огромни количества вода, а например в Швейцария опитват да съхраняват водата тази зима, за да може да се генерира достатъчно водноелектрическа енергия и тя да компенсира недостига на газ заради войната в Украйна.

Най-новото проучване на университета в Базел предупреждава, че курортите ще трябва да разчитат все повече на изкуствения сняг, за да оцелеят, което ще увеличи потреблението на вода с до 80%. Това може да предизвика конфликт между индустрията за зимни спортове и местните общности, чиято енергия идва от водни източници. Прогнозата е и за огромно увеличение на разходите за ски спорт, тъй като курортите преминават към все по-скъпи и изкуствени начини за запазване на снега по склоновете.

БАБХ започва засилени проверки в зимните курорти

Засилени проверки в зимните курорти започва от утре Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Акцията ще продължи до 10 мар...

Вим Тиери, професор по климатология в университета в Брюксел, обяснява, че студените въздушни потоци, които са докарали зимните бури в от Арктика в САЩ, за разместили големи маси топъл въздух от субтропичните зони към Европа.

"До края на века това просто ще приключи - имам предвид карането на ски в Алпите, каквото го познаваме - заяви той. - В бъдеще тези проблеми ще се задълбочат, защото снегът ще продължи да се топи, докато климатът се затопля".

Наскоро и президентът на МОК Томас Бах изрази опасения, че климатичните промени ще направят така, че трудно да се намират домакини на зимните олимпийски игри. Според него в скоро време 50% от зимните курорти в Европа "няма да съществуват в сегашния си вид".

"Засегнатите зони вече няма да инвестират в зимни спортове в дългосрочен план, а ще се насочат към летни прояви като туризъм или колоездене. Броят на местата, които могат да бъдат домакини на световни първенства или зимни олимпийски игри, ще намалее значително", каза 68-годишният германец.

ОЩЕ: Кои са най-луксозните ски курорти в света?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа