Торите във Великобритания гласуват на първи кръг за нов премиер

1387
Торите във Великобритания гласуват на първи кръг за нов премиер
Снимка: Getty

Управляващата Консервативна партия на Великобритания трябва да намали днес броя на осемте кандидати, които се борят да наследят премиера Борис Джонсън на фона на нарастваща ожесточеност заради предполагаеми мръсни трикове.

Джонсън ще се изправи пред една от последните си сесии и ще трябва да отговаря в качеството си на министър-председател в Камарата на общините преди обявяването на неговия приемник на поста на 5 септември, след като блокира предложението на опозиционните лейбъристи да го отстранят по-рано.

Лейбъристката партия се опитваше да наложи гласуване на вот на недоверие срещу Джонсън с аргумента, че Обединеното кралство не може да си позволи още седмици на борба между торите, предвид кризата с разходите за живот и предизвикателства като войната в Украйна.

Правителството обаче отказа да даде време за обсъждане на предложението, което конституционните експерти определиха като безпрецедентен ход.

Миналата седмица Джонсън беше принуден да обяви оставката си след зашеметяващ бунт в кабинета, включително от страна на тогавашния министър на финансите Риши Сунак, след поредица от скандали, заради които консерваторите се сринаха в проучванията на общественото мнение спрямо лейбъристите.

Консервативните депутати трябва да гласуват за осемте кандидати, които оцеляха при първоначалната селекция във вторник, а резултатът се очакват днес около 16:00 ч. по Гринуич.

Тези, които не успеят да съберат 30 гласа, ще бъдат отстранени. През следващата седмица ще се проведат поредица от гласувания, докато в надпреварата останат само двама.

След това ще се проведе гласуване между членовете на партията.

Въпреки че самият Джонсън твърди, че ще остане настрана от битката, останалите му верни съмишленици не се сдържаха да разобличават фаворита Сунак и се обединиха около външния министър Лиз Тръс.

Politico: Борис Джонсън ще се оттегли на 6 септември

Премиерският мандат на Борис Джонсън ще приключи на 6 септември съгласно договорения от ръководството на Консервативната партия график...

От лагера на Сунак отричат да са организирали заговор за повишаване на позициите на по-малко предпочитани кандидати с надеждата да отстранят по-силни претенденти като Тръс преди финалния втори тур на гласуване от членовете на партията.

Министърът на транспорта Грант Шапс, който се оттегли от надпреварата, за да подкрепи Сунак, също отвърна на твърденията, че неговият кандидат е бил "социалистически министър", тъй като е контролирал огромния пакет от помощи по време на пандемията.

Оттогава насам Сунак подчертава необходимостта от балансиране на счетоводните сметки, за разлика от обещаните от съперниците за лидерския пост свободни данъчни съкращения, които предизвикаха безпокойството на Английската централна банка и на независими икономисти.

Сунак зае първо място в списъка с номинации на депутати от торите във вторник, изпреварвайки бившия министър на отбраната Пени Мордаунт, Тръс и председателя на комисията по външни работи Том Тугендат.

Бившият младши министър Кеми Баденох, новият финансов министър Надим Захауи, бившият министър на здравеопазването Джереми Хънт и главният прокурор Суела Брейвърман допълниха бройката на осемте кандидати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.05 - Гняв заради укрепленията в Харков

Втора нощ: Дъжд от ракети ATACMS по летище "Белбек" в Крим (ВИДЕО)

Полицията разпитва съпругата на атентатора срещу Фицо

Фицо е в съзнанение след опита за атентат

ЕС: Косово и Сърбия не могат да се разберат за валутния спор

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа