Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туск обеща: Полско-украинската граница ще бъде разблокирана

22 февруари 2024, 15:34 часа • 1599 прочитания

ГКПП и пътищата по границата между Полша и Украйна влизат в списъка на критичната инфраструктура и ще бъдат разблокирани, за да не затрудняват преминаването на помощите за воюващата страна. Това заяви премиерът Доналд Туск в интервю за Onet.

"За да гарантираме, че военната, хуманитарната и медицинската помощ ще достигнат до украинската страна без забавяне, ние ще включим граничните пунктове с Украйна и определени участъци от пътищата и железопътните линии в списъка на критичната инфраструктура. Това е въпрос на следващите часове", каза полският министър-председател. Така границата ще е обект със значение за националната сигурност и това вече създава съвсем различен режим за протести и блокади.

ОЩЕ: Туск отказа да се срещне със Зеленски на полско-украинската граница 

"Не спирам да се опитвам да защитавам интересите на полските фермери. Постоянно говорим с Украйна и Европейската комисия по този въпрос", каза още Туск.

Проруските провокатори нямат място на протестите

Той обаче добави, че едно нещо остава абсолютно неприемливо - да бъдат използвани протестите на полските фермери и превозвачи от проруски провокатори.

"Има едно нещо, с което никога няма да се съглася: не можем да позволим на онези, които открито и безсрамно подкрепят Путин, служат на руската пропаганда и дискредитират полската държава, нас, поляците и протестиращите, да бъдат активни на полско-украинската граница, като се възползват от фермерите", заяви категорично Туск. ОЩЕ: "Путин, сложи ред": Полски фермер със скандален плакат вбеси Варшава (СНИМКА)

 

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес