Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туск отказа да се срещне със Зеленски на полско-украинската граница

22 февруари 2024, 15:06 часа • 1747 прочитания

Полският премиер Доналд Туск отклони прдложението на украинския президент Володимир Зеленски за среща заедно с цялото правителство на общата им граница, за да решат проблема с блокадата на полските фермери. Ситуацията на границата ескалира в последните дни, което принуди Зеленски да отправи вчера, 21 февруари, молба до Туск и до президента Анджей Дуда да се съберат спешно, за да намерят решение на острия проблем. Извънредно: Зеленски поиска от полското правителство спешна среща на границата 

Според Туск една среща на границата би била чисто символична. Затова той предложи такава среща да се проведе в работна обстановка във Варшава, само че след цял месец - на 28 март. 

"Украинската страна също разбира, че е по-добре тези преговори да се водят на техническо ниво, така че правителствената среща да има не просто символична стойност - в крайна сметка нямаме нужда от символика в отношенията. Светът вижда колко сме решени да помогнем на Украйна затова няма нужда от по-нататъшни ярки жестове на солидарност. Имаме нужда от конкретни предложения по пазарни и земеделски въпроси. Това не изисква добра воля, но изисква упорит труд", отбелязва Туск в интервю за Onet.

Още: "Путин, сложи ред": Полски фермер със скандален плакат вбеси Варшава (СНИМКА)

"Ние много ясно заявяваме от дълго време, че Полша е длъжна да защити собствения си пазар, включително земеделските производители. Предупредихме за заплахата, свързана с либерализацията на търговията с Украйна", каза Туск.

ГКПП и пътищата по границата влизат в списъка на критичната инфраструктура

Тъй като обаче блокадата забавя и доставянето на военна и хуманитарна помощ за Украйна, което е от изключителна важност в момента, Тукс обяви, че още в следващите часове граничните пунктове с Украйна и определени участъци от пътищата и железопътни линиите там ще бъдат включени в списъка на критичната инфраструктура, така че помощта за Украйна да може да преминава.

Туск обещава също така на 23 февруари да се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и да разговаря за промени в условията за търговия с Украйна.

Още: Истински позор: Генералният консул на Полша помоли украинците за прошка за действията на полските фермери на границата

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес