Учени: Изменението на климата отслабва имунната система на човека

1808
Учени: Изменението на климата отслабва имунната система на човека
Снимка: iStock

Повече от 58% от човешките заболявания са се влошили поради изменението на климата, установява ново проучване. Революционното изследване, публикувано в Nature Climate Change в понеделник, е проведено от изследователи от хавайски университет, които извършили систематично търсене на примери от реалния живот за въздействието на 10 климатични опасности, разказва "Евронюз".

Те включват затопляне, суша, горещи вълни, горски пожари, екстремни валежи, наводнения, бури, покачване на морското равнище, биогеохимични промени и промяна на земното покритие. Анализирайки над 70 000 научни статии за примери за директни връзки между известни болести и изменението на климата, учените откриват, че всички екстремни климатични явления, станали по-чести и по-тежки от глобалното затопляне, оказват влияние върху заболяванията, предизвикани от вируси, бактерии, животни, гъбички и растения. От 375 анализирани болести, 218 се оказали засегнати от изменението на климата.

Шестото измиране на видове може да не е толкова масово

Според изчисленията на японски климатолог мащабът на предстоящото измиране на живи организми е силно надценен и антропогенното повишава...

Увеличаването на валежите благоприятстват разпространението на комари, кърлежи, бълхи, някои птици и бозайници. Те са отговорни за разпространението на няколко вируса и бактерии като денга, чума, лаймска болест и малария. По-специално популациите от комари намерили много повече място за размножаване след наводнения и бури, причинявайки на свой ред подем на патогените, които предават, включително западнонилска треска и жълта треска.

Тъй като екстремните метеорологични явления причиняват разселване и принудителна миграция на хиляди хора в някои от най-уязвимите части на света, контактът между хората и патогените се увеличава.

Изследователите свързват горещите вълни с увеличеното разпространение на болести, предавани по вода, като вибрио (инфекция, причинена от бактерии) и гастроентерит, докато бурите, наводненията и покачването на морското равнище са свързани с разпространението на холера, пневмония, коремен тиф, хепатит и респираторни и кожни заболявания.

Самите патогени стават все по-силни, за да се адаптират към променящото се време, докато имунният отговор на нашите тела е отслабнал поради допълнителния стрес от опасните условия и несигурния достъп до здравни грижи, които хората изпитват след екстремно метеорологично събитие.

Озоновият слой най-накрая се самовъзстановява - дали?

В момента Земята изпитва множество екологични проблеми. Замърсяването на въздуха и водата продължава да измъчва голяма част от света; е...

Но има и някои положителни новини, които излязоха наяве в доклада. Въпреки че по-голямата част от болестите са се влошили поради екстремни климатични събития, някои действително са се подобрили. Тези вируси и патогени, които не могат да оцелеят при по-високи температури, всъщност намаляват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа