Украйна: защо не наказват мъжете, бягащи от мобилизацията

20332
Украйна: защо не наказват мъжете, бягащи от мобилизацията
Снимка: Getty images

Командването на украинските въоръжени сили обичайно избягва да коментира мобилизационните планове и тяхното изпълнение с оглед на войната на Русия срещу Украйна. Но от началото на годината темповете на мобилизацията вероятно са се ускорили, става ясно от изпратено от ДВ запитване до украинската главна прокуратура.

Все повече хора избягват мобилизацията

Става дума за броя наказателни дела, заведени за нарушение по член 336 от Наказателния кодекс (НК) - за неподчинение на повиквателната за мобилизация. Новите дела от началото на годината са 1455. Това представлява 60 процента от всички подобни дела, заведени през цялата 2022 година в Украйна.

До момента украинските съдии са излезли с 516 решения по този член от НК. Огромното мнозинство от тях са обвинителни, но те не предвиждат реално наказание. Защото, макар НК на Украйна да предвижда за отклоняване от мобилизация лишаване от свобода от три до пет години, повечето отклонили се от военна служба сключват сделка със следствието.

Те признават вината си, разкайват се за извършеното престъпление и се освобождават от наказанието с изпитателен срок – най-често с продължителност една година. В течение на този период осъдените трябва периодически да се разписват в полицията и да съобщават, ако променят местожителството или местоработата си.

Разкаянието не е искрено

Но има и изключения. Такъв е случаят с офицера от запаса Алексей Б. от Житомирска област. През септември 2022 година той не е откликнал на изпратената му повиквателна и срещу него е започнало разследване. През януари 2023 година той направил опит да се споразумее с прокурора, признавайки вината си за отклонение от мобилизацията.

След това обаче пред съда Алексей Б. заявил, че се чувства негоден за военна служба поради здравословни проблеми, а освен това се смята за некомпетентен във военното дело, което изключвало участието му в бойните действия като офицер.

Съдията оценил изказванията му като проява на неискрено разкаяние, отхвърлил искането за някакво споразумение и след месец осъдил Алексей Б. на три години затвор. Решението се обжалва и през май предстои разглеждането му на по-горна инстанция.

Съдебното решение като индулгенция

Адвокатката Неонила Мужиловская обръща внимание на това, че споразуменията за признаване на вината при отклоняване от мобилизация и условните наказания всъщност осигуряват на подсъдимите индулгенция от по-нататъшна служба в армията. "Наличието на съдимост самó по себе си представлява препятствие за привикване в армията, а към него се добавя и задължението да се разписваш в полицията", посочва адвокатката, според която отклонилите се би трябвало да бъдат наказвани по-строго.

От украинското министерство на отбраната пък посочват, че отклоняването от мобилизация не се смята за тежко престъпление, поради което осъдените по този параграф продължават да се водят на военен отчет. Такива присъди могат да бъдат заличени след изтичането на изпитателния срок, респективно тези лица могат отново да бъдат мобилизирани, отбелязват от министерството.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com