Украйна обстрелва Русия с "тайни дронове", гради своя линия "Суровикин" на юг

20019
Украйна обстрелва Русия с "тайни дронове", гради своя линия "Суровикин" на юг
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Дроновете, които удрят все по-дълбоко и дълбоко в Русия, се изстрелват посред нощ от тайни бази в Украйна. Тези обекти са строго охранявани от военните и само няколко цивилни инженери имат достъп до процеса. Това разкрива списание TIME, позовавайки се на министъра на стратегическите индустрии на Украйна Олександър Камишин.

Материалът се фокусира върху производството на украински оръжия и тяхното влияние върху хода на войната, подпалена от диктатора Владимир Путин. Говори се за "нова фаза" в бойните действия, която се характеризира с удари с безпилотни самолети по цели дълбоко в руската територия. Това вече се видя ясно, след като украински дронове стигнаха чак до Санкт Петербург: Украйна удари с дронове руски газов терминал чак в Ленинградска област (ВИДЕО)

Дроновете се тестват директно в битка

"Нямаме време да тестваме тези неща на полигона", казва Камишин за дроновете, изстрелвани посред нощ. "Тестваме ги в бойни условия. Така че трябва да сме там, да правим корекции и подобрения".

TIME добавя, позовавайки се на министъра, че всичките последни удари по цели в Русия са били извършени от произведени в Украйна безпилотни машини. На 18 януари Камишин съобщи, че произведеният в Украйна дрон, който е ударил петролната база в Санкт Петербург, е прелетял 1250 км, преди да достигне целта си.

Още: Нов украински подводен дрон може да преобърне ситуацията в Черно море

Украйна гради нова защитна линия като руската

Друга интересна новина за случващото се на фронта се появи в испанското издание El Mundo, чиито журналисти са разговаряли с украински военни в района на Орехов (Запорожка област). На фона на рязкото намаляване на западната помощ и неуспеха на контраофанзивата Украйна е започнала да разработва отбранителна стратегия и да гради своя собствена Линия "Мажино".

Това е същият модел, който Русия използва в Запорожието, за да спре украинското контранастъпление миналата година. Руснаците изградиха т.нар. линия "Суровикин", оказала се успешна в онази фаза на войната.

Още: Новини за събуждане: Масирани атаки с дронове на руска и украинска територия (ВИДЕО)

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Според украинските военни в района - вече е в ход изграждането на втората отбранителна линия. "Това не е непрекъсната линия, както руската. Създаваме отбранителни пунктове на хълмове", казва пред изданието един от войниците.

В същото време един от сапьорите се оплаква, че в областта на минното дело украинските възможности сериозно отстъпват на тези на Русия. "Ние поставяме по една (мина) на всеки 60 метра. Те инсталират до 10 на квадратен метър", казва той.

Украинският президент Володимир Зеленски и неговите съветници отказват публично да признаят, че всеки хипотетичен план за настъпление на украинската армия зависи от следващата голяма пратка помощ от съюзниците на Киев. Определено обаче може да се каже, че както на север, така и на югоизток войските са получили заповед да държат линията, пише El Mundo.

Още: Загубите на Русия в танкове и БТР-и в Украйна: Хиляди, според британското разузнаване

Линията "Мажино", за която споменава изданието, е система от френски укрепления, построени през 1929-1934 г. и подобрявани до 1940 г., на границата с Германия. Общата ѝ дължина е около 400 км. Линията "Мажино" включва 39 стълбовидни кули, 70 бункера, 500 артилерийски и пехотни блока, землянки и наблюдателни пунктове. В крайна сметка германската армия напада не оттам, накъдето гледат повечето наблюдателни постове.

Какво се случва на фронта - четете в дневния ни обзор: Без 4G в части от Русия, за да се опази от дронове: За фронта руски източници си противоречат (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ООН продължава да счита Зеленски за легитимен президент на Украйна

Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

Взривове в окупираната Луганска област: Руски военни бази ли са поразени, или склад с гориво? (ВИДЕО)

Външният министър на Германия на неочаквано посещение в Киев (СНИМКА)

Украйна: Руските загуби при Харков до момента, разтягане на фронта и ново оръжие за Киев (ВИДЕО)

Два поредни дни: Две влакови катастрофи в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа