Украйна продължава напред. Ето как иска да освободи Крим

16325
Украйна продължава напред. Ето как иска да освободи Крим
Снимка: Getty images

Украинските военни операции в Крим вече са рутинни - нещо, което мнозина не си представяха, че е възможно. От девет години Русия укрепва полуострова, опитвайки се да го превърне в крепост за военни действия. Киев, от своя страна, желае да освободи смятаната за най-важна база на нападателната война на Москва. АРД анализира в статия какво означава всичко това за хората, живеещи на полуострова.

"Знаем какво става, хората четат в интернет. Виждат какво се случва", споделя в телефонен разговор пред АРД жителката на Крим, която желае да остане анонимна и ще наречем Оксана. По думите ѝ, въпреки че хората са наясно със случващото се, се страхуват да споделят кого подкрепят. Както и самата тя, която подкрепя Украйна.

Украйна има добре обмислен план

Още: Крим ще бъде или украински, или безлюден: Нова спецоперация на украинското разузнаване (ВИДЕО)

Според Оксана полуостровът е по-милитаризиран, отколкото някога е бил. "Например, като пътуваме към Керченския мост, виждаме много военни машини", разказва Оксана пред АРД. "Толкова много, че дори не можеш да ги преброиш. Има и много войници, дори в Симферопол", допълва жената.

От Крим руските части масирано обстрелват Украйна с ракети. Те разрушават къщи, енергийни източници и убиват хора. За разлика от Оксана, Анатоли, който също като нея живее в Крим, подкрепя Русия. Той не вижда алтернатива на насилието. "Ние не се радваме, когато разберем, че е загинало дете. Или жена. Или мъж, баба или дядо. Никой нормален човек, освен ако не е садист или извратен, не се радва на такова нещо", споделя Анатоли. Той обаче знае също, че няма война без жертви.

Операциите на Украйна в Крим се засилват. Превземане на петролни платформи в Черно море, целенасочено унищожение на руските системи за противовъздушна отбрана, нападения срещу военноморски бази, а наскоро и директна атака срещу щаба на руския Черноморски флот. Зад всичко това стои добре обмислен план, убедена е експертката по сигурността Клаудия Майор.

Освобождаването на Крим продължава да е сред целите на Украйна

Още: Русия: Свалихме украинска ракета "Нептун" близо до Крим (ВИДЕО)

"Виждаме педантичен, систематичен подход, целящ да направи за Русия невъзможно да защитава Крим", анализира случващото се Майор. "Съчетано с атаките по Керченския мост и други пътища към Крим, наистина това е целта: да се направи Крим несъстоятелен и да се накара Русия в дългосрочен план да се откаже от него", обяснява експертката пред АРД.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов казва, че освобождението на Крим продължава да е сред целите на украинските власти. Великобритания и Франция я подкрепят постигането на тази цел с крилатите ракети "Сторм шадоу" и "Скалп".

Германия трябва да е по-категорична

Наскоро германският канцлер Олаф Шолц отказа да изпрати на Украйна германските ракети "Таурус". Опасенията му са свързани с това, че данните за геолокация, нужни на ракетите, ще трябва да идват директно от Германия. Решението на Шолц беше разкритикувано както от европейските му партньори, така и от част от коалиционните му партньори в Германия.

Още: Мощта на руската армия е мит, който Украйна в момента разрушава в Крим

Олексий Данилов продължава да се надява, че страната му все пак ще получи ракети "Таурус" в бъдеще и уверява, че Берлин не бива да се притеснява, че ще бъде въвлечен във войната.

Пред АРД Данилов уверява също, че украинските военни не извършват нападения на руска територия с оръжия или ракети, предоставени от партньорите им. "Ако има нападения по военни цели, боеприпасите са изключително наше собствено производство", казва той. Според известната до момента информация, Украйна досега се е придържала към споразуменията с партньорите си.

Украйна има нужда от подкрепата, за да освободи своите територии. Става въпрос за свобода, демокрация и за това, "че трябва да спрат да умират деца", казва Данилов. Германия трябва да е по-категорична по тези въпроси, призовава той.

 

Още: HIMARS прости на известен проруски командир. Руски предатели помогнали за удара срещу Черноморския флот (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

Въздушна тревога в Севастопол, Кримският мост е блокиран (ВИДЕО)

Въздушна тревога в Крим: Бомбоубежището е заключено (ВИДЕО)

Отново взривове и стълб дим в Севастопол (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа