Украйна в тежко надбягване с Русия с ПВО

12152
Украйна в тежко надбягване с Русия с ПВО
Снимка: Getty Images

В края на 2023 година шефът на руската държавна оръжейна компания "Ростех" Сергей Чемезов съобщи, че производството на боеприпаси за леко стрелково оръжие и за многоцелевите ракетни установки, които руската армия масово използва в Украйна, междувременно е било увеличено 50 пъти. Русия разширява производството точно на онези артилерийски снаряди, които в момента толкова много липсват на Украйна. Освен това според Чемезов Русия произвежда сега и седем пъти повече танкове, отколкото преди мащабната руска инвазия в Украйна преди почти две години.

Украинската система за противовъздушна отбрана обикновено успява да защити ефективно столицата Киев, където са разположени повечето от свръхмодерните западни отбранителни системи като германската Iris-T или американската "Пейтриът". Наскоро обаче град Харков в североизточната част на страната претърпя сериозни поражения след руска въздушна атака.

Русия залага на масиран обстрел

Още: ЕС с нови санкции срещу Русия за втората годишнина от войната с Украйна

За да намали процента на свалените от украинската ПВО ракети и дронове, Русия прибягва до масиран обстрел, казва военният експерт Густав Гресел в интервю за Дойче Веле. "Средностатистически шансът една ракета да не бъде спряна е по-голям при масирана атака. Украинската противовъздушна отбрана успява да свали 90% от ракетите при по-малки въздушни рейдове, и само около 70% при масирани въздушни атаки", посочва експертът.

Поради това Украйна очаква Германия да ѝ достави "четвърта батерия Iris-T до края на зимата и още четири такива системи до края на годината", потвърди за Дойче Веле говорителят на украинските ВВС Юрий Ихнат.

Украйна сваля руски разузнавателни самолети

В средата на януари украинската система за противовъздушна отбрана поднесе изненада, като свали самолет А-50 и повреди самолет "Илюшин-22" над Азовско море. Това беше ясен отговор на масираните руски атаки от въздуха срещу украински градове.

Още: Кулеба: Ние ви предлагаме най-добрата сделка, в която нито един американски войник няма да жертва живота си (ВИДЕО)

Военни експерти предполагат, че през третата година на войната приоритет ще бъде "осигуряването на контрол над електромагнитното поле". Това каза и австрийският военен експерт Маркус Райзнер в интервю за Дойче Веле още в края на 2023. Става дума за разузнаването с помощта на дронове, радари и сателити, уточнява той.

Поне що се отнася до противовъздушната отбрана, надпреварата във въоръжаването е набрала скорост - от гледна точка на Запада. "Германия се въоръжава - промишлеността иска да произвежда повече оръжия за Украйна и Бундесвера" - това написа вестник "Ханделсблат" в началото на годината. Най-голямото германско икономическо издание имаше предвид компаниите Rheinmetall и Diehl Defence, които произвеждат боеприпасите за доставените на Украйна зенитни танкове "Гепард" и за системите Iris-T.

Руските успехи - само пропаганда?

Що се отнася до успехите на Путин в областта на отбранителното производство, картината не е много ясна. Струва си да се "погледне зад пропагандата и в детайлите. Русия има много трудности", казва експертът по сигурността Нико Ланге за Дойче Веле. Според него бойните танкове, за които се твърди, че са ново производство, всъщност са ремонтирани или държани на склад танкове, които не са оборудвани със съвременни устройства за насочване поради санкциите и липсата на определени компоненти. "Това означава, че те стрелят само много неточно или изобщо не могат да стрелят по време на движение", казва Ланге.

Още: Радев отново призова за дипломатическо разрешаване на войната между Русия и Украйна

В случая с изключително сложните оръжейни системи за въздушни нападения, като например крилатите ракети, Русия успява да "заобиколи санкциите или да намери решения - примерно като получава критични компоненти от трети страни или от страни, които или не контролират толкова стриктно, или изобщо не спазват ограниченията за износ".

Необходими са повече гаранции за производителите

Поради това за Украйна е от решаващо значение да бъдат осигурени доставките на скъпите и сложни управляеми ракети за "Пейтриът" и Iris-T, казва говорителят на украинските ВВС Ихнат. А експертът по сигурността Нико Ланге подчертава важността на гаранциите за оръжейната промишленост. Така например след дадените от германското правителство гаранции на Diehl Defence Украйна вече може да получи девет зенитни батареи Iris-T SLM. Нико Ланге настоява обаче за още повече доставки.

Индустрията произвежда тогава, когато има планова сигурност. Дълго време след руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 в Германия така и нямаше разбиране за това, "че една дълга война в крайна сметка може да се реши на индустриална основа". Това означава, че в дългосрочен план войната ще бъде спечелена от този, който разполага с повече и най-вече с по-добри оръжия.

Още: Ранен украински войник бе спасен с дрон близо до руските позиции (ВИДЕО)

Според Ланге политиците в Германия твърде дълго са се надявали на бърз край на войната, включително чрез политиката на санкции. Освен това е необходимо време, за да се повиши производството на отбранителна техника.

Diehl Defence експандира

Да вземем примера с производството на Iris-T и фирмата Diehl Defence, която в момента бързо се разраства. През декември компанията от градчето Юберлинген в германската провинция Баден-Вюртемберг закупи една изпаднала в несъстоятелност фирма за производство на прецизни части. Diehl Defence пое 160 квалифицирани работници.

В случая не става въпрос просто за някакви си части, а точно за компоненти за управляеми ракети, тоест за противовъздушните системи Iris-T, които в Украйна спасяват човешки животи.

Още: Резултатът от уж унищожен украински дрон: Все по-голям пожар в петролно депо в Брянск (ВИДЕО и СНИМКИ)

Обрат за Украйна през 2025 година?

"Русия обаче също е в състояние бързо да реорганизира производството на боеприпаси благодарение на авторитарната си система", убеден е Нико Ланге. "Ние взехме решенията много късно и много неща тук така или иначе се случват твърде бавно", добавя той.

Именно поради закъснелите решения и дългите срокове за изпълнение на поръчките Украйна няма да получи навреме много от нужните ѝ отбранителни системи. Въпреки това разширяването на производството в страните, които подкрепят Украйна, може да доведе до "подобряване на положението с боеприпасите - примерно към края на 2024 или началото на 2025 година."

 

Още: Руското правосъдно министерство обяви фразата "Слава на Украйна" за "нацистка"

Източник: Дойче веле

Украйна уби един от най-ефективните руски оператори на дронове: Скръб и жалейки в руски телеграм канали (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин направи култ от нея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа