Украйна влиза в НАТО: Генералният секретар на НАТО в режим на "да, но ..." (ВИДЕО)

10964
Украйна влиза в НАТО: Генералният секретар на НАТО в режим на "да, но ..." (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

"Съюзниците са съгласни, че Украйна трябва да стане член на НАТО". Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция.

Украйна влиза в НАТО, но ...

Същевременно, Столтенберг веднага поясни, че бъдещето членство на Украйна в НАТО зависи от реформи и че на следващата среща на Алианса ще има препоръки към Киев какво да прави. "Подкрепяме Украйна по пътя ѝ към НАТО", каза генералният секретар на Алианса. Утре, 28 ноември, започва срещата на външните министри на страните-членки на НАТО и се очакват препоръки след края ѝ.

В този контекст обаче има и друго уточнение - Украйна не може да влезе в НАТО, докато е в пълномащабна война с Русия, пише The Guardian като отзвук от пресконференцията на Столтенберг.

Друг отзвук - макар третата украинска контраофанзива да не постигна целите си, Украйна си върна 50% от завладяното от Русия в пика на инвазията, това е голяма победа, настоя Столтенберг. "Русия не постигна стратегическата си цел, Русия е по-слаба в политическо, икономическо и военно отношение", подчерта генералният секретар на НАТО, като добави, че Запада и НАТО трябва да продължат да подкрепят Украйна. Той изтъкна неотдавнашните обещания за военна помощ от Германия и Нидерландия на стойност 10 млрд. евро като доказателство, че подкрепата на Запада не пресъхва. Припомняме, че в Нидерландия на изборите победи крайната партия на Герт Вилдерс - тя е далеч от необходимото мнозинство, но предстоят сложни преговори за нова коалиция и обещанието на Рюте за помощ за Украйна може и да се промени като действително изпълнение: Какво предстои след вота в Нидерландия?

Не виждаме знак, че Путин иска наистина мир и най-силното послание за мир ще дойде при превъзходство и победа на бойното поле - така Столтенберг обобщи моментната визия на Запада за Украйна, когато беше питан за варианта Украйна дава територии на Русия, но влиза в НАТО: Украйна в НАТО: Конкретна идея. Германия удвоява военната помощ за Киев (ВИДЕО)

И друго проблемно членство: Швеция

Столтенберг заяви в Брюксел, че Турция трябва да одобри кандидатура на Швеция за членство "възможно най-скоро", предаде БГНЕС.

"Швеция изпълни обещаното и сега е време Турция да финализира процеса на присъединяване", каза Столтенберг. "Не е тайна, че бих искал да видя по-голяма бързина в процеса на ратификация. Казвал съм го многократно", добави той.

Турция и Унгария са единствените членове на НАТО, които все още не са ратифицирали присъединяването на Швеция към Алианса повече от 18 месеца след подаването на молбата за членство. Турският парламент започна този месец да обсъжда кандидатурата на Швеция за присъединяване, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган стартира процеса след споразумение на срещата на върха на НАТО през юли. Унгария обаче се бави да направи дори това: Унгария пак не пожела да гласува за Швеция в НАТО въпреки важния ход на Ердоган

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирландия признава Палестина

Европейска държава изрази готовност да арестува Нетаняху, ако се потвърди заповедта за арест

Путин: Смъртта на Раиси е голяма загуба, той беше надежден партньор

Русия: Брюксел ще трябва да върне това, което възнамерява да "открадне" с плана си за замразените активи

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 22.05 - ЕС одобри печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Доналд Туск обвини Русия за нелегалните мигранти в Европа

Как ще се отрази на Иран смъртта на президента Раиси

Зеленски: Унищожаваме окупатора в Харковска област (ВИДЕО)

Бунт в центъра на Рим: какво става зад стените на Ватикана?

Кейт Мидълтън страда от тежки странични ефекти от химиотерапията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа