Украйна в НАТО: Конкретна идея. Германия удвоява военната помощ за Киев (ВИДЕО)

6902
Украйна в НАТО: Конкретна идея. Германия удвоява военната помощ за Киев (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Бившият генерален секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен предложи Украйна да се присъедини към военния алианс, но без окупираните от Русия територии. Така няма да се активира автоматично член 5 от договора за създаването на НАТО, който предвижда нападнат член на Алианса да получи незабавна помощ от всички останали членове на военния съюз. Същевременно обаче Русия ще е наясно, че ако атакува неокупирани от нея украински територии, то се изправя пред риск от война с НАТО.

Според Расмусен, през 1955 година Германия е пример за такъв подход - по подобен начин тя влиза в НАТО, само западната част, без източната.

Идеята "Украйна в НАТО"

Расмусен отдавна работи заедно с Андрий Ермак, началник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, особено преди последната среща на върха на НАТО във Вилнюс тази година, която завърши без покана за присъединяване на Украйна. Засега позицията на НАТО е - покана за Украйна тогава, когато условията го позволят, а дотогава да има определени гаранции за сигурност. Създаден беше съвет Украйна-НАТО и споразумение, според което членовете на Алианса предлагат двустранно гаранции за сигурност на Украйна - 25 държави вече са в преговори с Киев за гаранции за сигурност. Т. нар. Киевски договор за сигурност трябва да послужи като мост към пълноправно членство в алианса. Пактът включва широкомащабни трансфери на оръжия, засилен обмен на разузнавателни данни и подкрепа за украинската отбранителна промишленост, за да може тя да произвежда по-независимо оръжия и боеприпаси. Тези гаранции обаче не спряха войната: България се присъедини към гаранциите на страните от Г-7 за Украйна

Расмусен, който беше генерален секретар на НАТО между 2009 г. и 2014 г., настоя, че план за частично членство на Украйна няма да символизира замразяване на войната, а вместо това ще отбележи решимостта да се предупреди Русия, че не може да попречи на присъединяването на Украйна към западния отбранителен съюз, пише The Guardian. През следващото лято във Вашингтон ще се проведе юбилейната 75-а среща на върха на НАТО и въпросът за бъдещото членство на Украйна със сигурност ще бъде основна тема.

Според бившия генерален секретар на НАТО, каузата за членството на Киев в НАТО не може да бъде отложена отново през следващата година. Той каза: "В момента се работи по този въпрос - дойде време да направим следващата стъпка и да отправим покана към Украйна да се присъедини към НАТО. Нуждаем се от нова европейска архитектура за сигурност, в която Украйна е в сърцето на НАТО".

Сега текат дискусии за привличане на военни специалисти преди следващата среща на върха на НАТО, за да се разработят подробностите по тяхната идея, включително как в контекста на променящите се фронтови линии може да се очертае надеждна демаркационна линия, която да показва украинската територия, считана за част от НАТО, и територията, окупирана от Русия, пише БГНЕС.

Още: 19 вагона на парчета извън релсите: Руснаците разследват диверсия (ВИДЕО)

Германия удвоява военната помощ за Украйна

Междувременно, германският таблоид Bild съобщи, че Германия ще удвои военната помощ за Украйна, която ще отпусне догодина (2024 година). Вместо 4,3 млрд. евро, ще бъдат отпуснати 8,6 млрд. евро. Основната причина - при предишния вариант на практика всичките пари щяха да идат за проекти, по които Германия вече е поела ангажимент и само 120 млн. евро щяха да са за нови инициативи.

Според Bild, решението това да стане е било взето неофициално през изминалата седмица, след широки дискусии. А през предстоящата седмица парламентарната бюджетна комисия на Бундестага се очаква официално да го обяви и след това да бъде одобрено.

Още: Украйна в бойна готовност да атакува руската петролна инфраструктура

Развитие на бойните действия в Украйна

През изминалото денонощие боевете в Украйна остават все така жестоки – украинският генщаб докладва за 1100 убити руски войници, но значими промени по фронта няма на практика никъде. Показателни за това са обзорите на три от най-популярните руски военни телеграм канала – WarGonzo на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов, "Рибар" - създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук и "Двама майори".

В обзора на Пегов по-значимо събитие е украинският натиск в западната част на Запорожка област – там имало украински напредък при Пшенични. Обзорът на "Рибар" е още по-оскъден – основният поглед е към Авдеевка и как било още преждевременно да се говори, че при Степово (3 километра северозападно от индустриалната зона на Авдеевка) руснаците вече са изградили укрепени позиции. Повече разсъждения има в обзора на "Двама майори" - как войната ще е дълга, как има лек напредък от север и юг към Авдеевка (коксовия завод и жп линията от Красногоровка към Степово /5-3 километра северозападно от Авдеевка/ плюс комплекса "Царска охота" от юг), как при източния браг на река Днепър е най-трудното направление за руснаците в момента и как руснаците успели да превърнат в сива зона района при Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут).

Специално за Днепър, интересна публикация (превод на английски език и връзка към оригиналната публикация - ТУК) има от проруския сепаратист Андрей Морозов, с позивна Мурц. Той твърди, че командващият 810-та бригада на руските ВМС полковник Ян Суханов е умрял на 8 ноември в болница в Москва. Това е станало след успешна украинска атака. 810-та бригада се бие при Кринки, на 30 километра североизточно от Херсон и на 2 километра източно от Днепър. Там украинците съумяха да изградят предмостие, а от няколко дни различни руски военни телеграм канали, включително "Рибар", WarGonzo и "Двама майори", говорят, че украинската армия прехвърля бронирана техника през този плацдарм и дори използва военни хеликоптери за атаки по руски позиции (в обзора на "Двама майори" за вчера това е изрично упоменато).

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) също няма отбелязване с потвърдени геолокализирани видеокадри на промяна на позиции. В сутрешната сводка на украинския генщаб се посочва, че през изминалото денонощие имало 80 бойни сблъсъка. Впечатление прави, че руснаците са опитали по-мащабна операция в направлението към Угледар и през Старомайорско, по направлението Велика Новоселка - Бердянск – 11 отблъснати техни атаки има там по украинските официални данни.

Залужни: Убихме 10 000 руснаци при Авдеевка. Жестоки удари с дронове в Русия и Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа