Унгария няма да пречи на новия оръжеен фонд на ЕС за Украйна

6762
Унгария няма да пречи на новия оръжеен фонд на ЕС за Украйна
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Унгария ще се откаже от възраженията си срещу създаването на фонд за военна помощ за Украйна на стойност 5 млрд. евро, като по този начин ще проправи пътя към споразумение за обновяване на инструмента.

Той има за цел да осигури стабилни доставки на оръжия за Киев в борбата срещу продължаващата руска агресия. Става въпрос за общо 20 млрд. евро в подкрепа на украинската армия в периода 2024-2027 г.: Повече милиарди от ЕС: Нов план за военна помощ за Украйна.

Будапеща заяви по време на срещата на посланиците на Европейския съюз в сряда, че няма да налага вето. Според източници на Bloomberg сделката за по-голям пакет финансова помощ в размер на 50 млрд. евро остава в задънена улица, Съвсем друга информация изнесе обаче финландският външен министър: ЕС е получил сигнал, че Орбан ще вдигне ветото над 50-те млрд. евро за Украйна.

Защо Унгария бави новия механизъм?

Създаването на новия механизъм придоби спешен характер, тъй като ЕС не изпълнява ангажимента си да предостави на Украйна един милион артилерийски снаряда до март, а над 60 милиарда долара от страна на САЩ остават блокирани в Конгреса. Междувременно Русия е получила около един милион снаряда от Северна Корея.

Решението ще отбележи обрат, след като по-рано тази седмица Унгария заяви, че се противопоставя на преразглеждането на сегашния механизъм на ЕС, който възстановява разходите на държавите членки за оръжията, които те изпращат на Украйна. То съвпада и с нарастващия натиск върху министър-председателя Виктор Орбан да одобри присъединяването на Швеция към НАТО.

Още: Унгарският парламент бави членството на Швеция в НАТО

Снимка: Getty Images

Миналия месец Будапеща наложи вето на отделен пакет за икономическа подкрепа от ЕС за Украйна размер на 50 млрд. евро, което принуждава лидерите на блока да се съберат отново след седмица в Брюксел, за да постигнат компромис с Орбан или да го заобиколят по някакъв начин. Потенциалното споразумение зависи от условията за приемане на искането на Унгария да има ежегодна ревизия на споразумението за помощ. Виктор Орбан настоява за правото на вето всяка година, което огромното мнозинство от държавите членки отхвърля.

Предложеният фонд за помощ ще определи ставките за възстановяване на разходите и ще премине от използване на съществуващите запаси от оръжия към набавяне на нови чрез договори за съвместни поръчки. Миналата седмица външнополитическият орган на блока представи предложение за преустройство на сегашния фонд, известен като Европейски механизъм за мир.

Още: Общи обществени поръчки с минимум по три държави: ЕС реши как да укрепи отбраната

Унгария също така блокира изплащането на последния транш от 500 млн. евро от Европейския фонд за мир. Министърът на външните работи Петер Сиярто заяви, че страната му може да обмисли да подкрепи отпускането на средствата след среща с украинския си колега, насрочена за понеделник.

Разногласия за новия фонд

По отношение на новия военен фонд остават няколко различия между държавите членки. Някои страни искат фондът да бъде по-гъвкав, за да може да купува оръжия извън ЕС, докато други желаят преходът от собствени запаси към нови покупки да е по-плавен.

Дебати се водят и относно следващите стъпки. Няколко държави членки искат лидерите на ЕС да одобрят плановете, когато се срещнат на 1 февруари, докато други настояват първо да се изгладят всички технически подробности. Посланиците ще обсъдят въпроса отново през следващата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа