С фонд от 20 милиарда евро: Евросъюзът планира дългосрочна помощ за украинската армия

4819
С фонд от 20 милиарда евро: Евросъюзът планира дългосрочна помощ за украинската армия
Снимка: Getty Images

ЕС ще предложи специален фонд за поддържане на армията на Украйна през следващите четири години на стойност до 20 милиарда евро. Това предава Politico, като се позовава на петима дипломати, запознати с плана. 

Предложението няма да включва пряко плащане на ЕС за оръжията на Украйна. Вместо това Брюксел ще помогне на страните да покрият собствените си разходи за закупуване и даряване на артикули като боеприпаси, ракети и танкове. По този начин ще се помогне за заплащането на обучението на украински войници. 

Вашингтон отпуска 250 млн. долара помощ за украинските земеделци

Ръководителката на Американската агенция за международно развитие Саманта Пауър обяви днес 250 милиона долара нова хуманитарна помощ, п...

Това е подход, който ЕС възприе малко след като Русия нахлу в Украйна. Но новото предложение, изготвено от дипломатическата служба на ЕС, ще допълни тази стратегия. Предвижда се планът да увеличи с близо пет пъти досегашните усилия на съюза, който е отделил около 4 милиарда евро от началото на войната досега. 

Нов план на ЕС за Украйна: Ракети и изтребители, "чадър" за сигурност и членство

Това също би потвърдило огромната идеологическа промяна за Евросъюза. Преди Русия да нахлуе в Украйна, идеята Брюксел да субсидира доставките на оръжия до военна зона изглеждаше немислима. Сега е на път подобен план да бъде приет и да осигури подобни доставки за години напред. Средствата ще се събират чрез съществуващия вече фонд, наречен "Европейски механизъм за мир".

Припомняме, че първият дипломат на съюза Жозеп Борел подхвърли идеята още по време на срещата на върха на лидерите на ЕС миналия месец. "Трябва да направим Украйна способна да се защитава", обърна се той към страните от съюза. "Така че Европейският фонд за мир за Украйна, може би трябва да се превърне в нов украински отбранителен фонд", допълни Борел.

"Западът да вдигне оборотите": Украйна има нужда от по-сериозна подкрепа

САЩ: Руски изтребител отново прелетя опасно близо до наш самолет

Руски изтребител прелетя много близо до американски самолет за наблюдение над Сирия, като го принуди да премине през турбулентната му с...

Предложението за специален военен фонд е част от по-широките усилия на ЕС да покаже своя дългосрочен ангажимент към Украйна. Дипломатическото крило на ЕС, Европейската служба за външна дейност, също е изготвила план, за който бе съобщено за пръв път отново от Politico. В него се очертават редица инициативи за Киев и е в допълнение към предложението на ЕС да задели 50 милиарда евро невоенна помощ за Украйна между 2024 и 2027 г.

Новото предложение за военно финансиране беше изпратено до страните от ЕС в понеделник за преглед и външните министри на ЕС ще го разгледат в четвъртък по време на среща в Брюксел. Целта, казаха двама от дипломатите, е предложението да бъде прието до есента. 

Европейският парламент поиска Украйна да влезе в НАТО и ЕС

Заделянето на до 20 милиарда евро ще позволи на лидерите на ЕС да изпратят на Москва съобщение, че са готови да направят всичко необходимо, за да помогнат на Украйна. Разпределен в рамките на четири години, фондът ще позволи на ЕС да черпи по 5 милиарда евро годишно. Тези цифри обаче представляват таван и не са предназначени да служат като гаранция, че пълната сума ще бъде изразходвана. 

"Нивото ни на военна подкрепа за Украйна сега е толкова високо, че парите, отпуснати за Европейския механизъм за мир за Украйна, скоро ще бъдат изчерпани", каза високопоставен служител на ЕС, който като останалите говори анонимно, за да обсъди планирането. Това, от което се нуждае ЕС, твърди служителят, е да направи военната си подкрепа за Украйна "предсказуема в дългосрочен план. Така че очевидно говорим за по-сериозна сума пари".

Колко ще струва на Русия възстановяването на Кримския мост след поредния удар по него?

Около 1 милиард рубли или 11 милиона долара ще струва възстановяването на Кримския мост след вчерашния удар срещу него. Оценката е на р...

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим? Расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа