Юнкер призова страните членки да приемат създаването на новата гранична служба на ЕС

3651
Юнкер призова страните членки да приемат създаването на новата гранична служба на ЕС
Снимка: Getty Image/Guliver

Председателят на Европейската комисия (EK) Жан-Клод Юнкер призова държавите членки да приемат плановете за създаване на нова агенция за граничен контрол, която може да има правомощията да действа в дадена държава без нейното съгласие, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Юнкер заяви пред Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, че в момента „няма време за обичайния бизнес“, тъй като търсещите убежище прииждат на външните граници на ЕС.

С това темпо ще преразпределим бежанците към 2101 г.

"Ако продължаваме с това темпо, ще постигнем целта си за преразпределяне на 160 хил. бежанци през 2101 г.". Това заяви председателят н...

"Ние европейците вече нямаме много граници. Ние имаме една и трябва да споделяме отговорност за защитата й“, каза той, като добави, че „европейската гранична и брегова охрана е тук, за да поправи слабост в нашата Шенгенска зона. Ние завършваме това, което трябваше да бъде направено от самото начало“.

Във вторник, 15 декември, ЕК представи план за нови гранични и брегови сили за охрана, които могат да действат на територията на дадена държава без нейното съгласие.

Агенцията ще подпомага страните членки при охраната на външните граници чрез общи операции и бърза намеса по границите. Тя ще взима решение да се намеси без да е получила искане от страната членка само в краен случай, когато „интересите на Съюза го изискват“, е разписано в пакета от мерки.

Редица държави членки не приеха радушно предложението, като Полша директно отхвърли идеята, определяйки я като нарушаване на националния суверенитет.

Юнкер иронизира въпроса за разпределението на мигрантите в ЕС

Със сегашните темпове Евросъюзът може да завърши разпределението на 160-те хиляди мигранти към 2101-та година, заяви председателят на Е...

В своето изказване Юнкер поясни, че очаква споразумението по предложението да бъде постигнато бързо. Лидерите на страните от ЕС ще се срещнат в четвъртък и петък, за да обсъдят плановете за граничен контрол и други средства за справяне с мигрантската криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com