В Берлин ще има референдум за ниски наеми на жилища

1180
В Берлин ще има референдум за ниски наеми на жилища
Снимка: istock

Берлинчани трябва да гласуват на референдум, за да принудят големите компании за недвижими имоти да продадат хиляди от апартаментите си на града, заявиха представители на властите в четвъртък, тъй като въпросът за високите наеми през годината на изборите става все по-актуален.

Кампания за петиция, подхранвана от гняв заради нарастващите жилищни разходи, представи 183 711 валидни подписа, "повече от общо необходимите" от около 172 000, за да се постави въпросът на общо гласуване, каза берлинският избирателен надзорен орган.

Затягат мерките в Берлин - в някои магазини ще се влиза само с отрицателен тест за COVID-19

Берлин затяга мерките срещу COVID-19. Жителите на германската столица ще трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус, за да могат...

Сега местните служители трябва да определят дата за гласуването, което се очаква да се проведе на 26 септември, същия ден като изборите за нов федерален парламент и правителството на Берлин.

Инициативата „Enpopriate Deutsche Wohnen&Co.", кръстена на най-голямата група имоти в Берлин, е насочена към компании с над 3000 апартамента в портфолиото си. Движението би искало да види повече от 240 000 домове, поставени под управление от публична агенция, които да се администрират "демократично, прозрачно и в обществен интерес".

В град с 3,7 милиона жители, където над 80 процента наемат домовете си, привлекателността на столицата за инвеститори и структурната липса на жилища доведоха до покачване на цените с близо 85 процента между 2007 и 2019 година. Правителството на Берлин-град вече предприе мерки за замразяване на наемите за пет години от 2020 г. в опит да спре превземането на бедните предградия от по-заможни хора, които ги облагородяват, но федералният конституционен съд постанови, че тази политика е незаконна през април.

"Expopriate Deutsche Wohnen&Co." основава своите претенции на член 15 от германската конституция, който предвижда, че „земята, природните ресурси и средствата за производство могат ... да бъдат прехвърлени в публична собственост“ в обществен интерес в замяна на обезщетение.

Четирима сериозно ранени след стрелба в Берлин

При престрелка в берлинския квартал Кройцберг сериозно ранени са били четирима души, съобщават германските медии. След инцидента от по...

Приета през 1949 г. с основаването на западногерманската държава, членът беше отдавна забравен по време на Студената война с нейното напрежение между капиталистическия Запад и комунистическия Изток.

Deutsche Wohnen притежава около 111 000 от приблизително два милиона апартамента под наем в Берлин и през май обяви плановете си да се слее с гиганта за недвижими имоти Vonovia.

Компанията остро критикува целите на инициативата като контрапродуктивни.

А кметът на града социалдемократът Михаел Мюлер също отхвърли референдума с аргумента, че би предпочел "партньорства с частния сектор", за да изгради повече жилища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа