В Германия и Франция са против санкциите на САЩ срещу газови проекти на ЕС с Русия

2065
В Германия и Франция са против санкциите на САЩ срещу газови проекти на ЕС с Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Преобладаващата част от французите и германците, както и значителен брой британци и поляци, се противопоставят на новия американски законопроект, който може да доведе до това европейски компании да бъдат санкционирани за сътрудничество с Русия, пише БГНЕС.

Френският институт за общественото мнение (Ifop) проведе допитване за агенция Sputnik, за да се опита да определи как ще реагират европейците на прилагането новия проектозакон, одобрен от САЩ, който заплашва с налагане на санкции европейски компании, участващи в съвместни предприятия за природен газ с Русия.

Шефът на "Газпром": Европейските газови проекти не са ни конкуренция

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер смята, че съществуващите газотранспортни проекти за доставки на газ в Европа не представл...

На общо 3 228 души, навършили 18 години, анкетирани във Великобритания, Германия, Франция и Полша, е зададен въпросът: „В резултат на новоприет закон САЩ могат да налагат санкции на някои европейски компании, участващи в газови проекти с Русия. Някои казват, че санкциите на САЩ срещу компании от ЕС са неприемливи като инструмент за справяне с европейските партньори. Други казват, че санкциите на САЩ са напълно приемливи, дори ако засягат европейски компании. Моля, изберете твърдението, което е най-близко до вашето мнение”.

Голямо мнозинство от анкетираните във Франция (65%) и Германия (61%) се обявяват срещу новото американско законодателство, което едва ли е изненада, след като миналогодишен доклад на специалния докладчик на ООН разкри, че икономиката на ЕС губи 3,2 млрд. долара заради антируските санкции.

Германия се противопоставя на опитите на Европейската комисия да актуализира газовата директива на ЕС и да обезпечи всички правила на ЕС, включително за достъп на трети страни, тарифи, частична собственост и прозрачност, да се отнасят за всички тръбопроводи, включително „Северен поток 2” – съвместно предприятие на „Газпром” с френския Engie, австрийския OMV AG, Royal Dutch Shell, германския Uniper and Wintershall, който се очаква да донесе около 55 млрд. кубични метра руски природен газ през Балтийско море до Европа.

Берлин обаче настоява, че това актуализиране може да е ненужно, тъй като европейското законодателство е напълно приложимо спрямо компаниите и инфраструктурата в ЕС, с които е свързан тръбопроводът по дъното на морето.

Брюксел откри едновременно 8 наказателни процедури срещу България

Еврокомисията обяви новия месечен списък на държавите нарушителки, които не спазват общото законодателство на ЕС. България, която в мом...

47% от британците споделят същото. Анкетираните в Полша не са толкова сигурни по въпроса: 39% казват, че налагането на санкции, дори и срещу компании от ЕС, е оправдано, а опонентите на този подход са 37 на сто.

По-рано - през ноември 2017 - тогавашният полски външен министър Витолд Вашчиковски обяви, че Варшава желае да прекрати сделката за природен газ с Русия след изтичането й през 2022. Полша се противопоставя силно и на изграждането на тръбопровода за „Сверен поток 2”.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа новите санкции срещу Русия, одобрени преди това от Сената, които са насочени конкретно срещу проекта „Сверен поток 2”.

Новите санкции бяха остро критикувани от ЕС, а германският външен министър ги нарече незаконни и целящи да се заеме мястото на Русия на европейския енергиен пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа