В Германия ще си почиват повече. Ето как

7806
В Германия ще си почиват повече. Ето как
Снимка: iStock

Германия да въведе сиеста през лятото по подобие на южноевропейските държави, призовават здравни експерти във Федералната република. "Трябва да вземем пример от практиките в южните страни, когато е горещо. Ранното ставане, продуктивната работа сутрин и сиестата на обяд е концепция, която трябва да въведем през летните месеци", заяви председателят на Съюза на лекарите от общественото здравеопазване Йоханес Нийсен в интервю за RND. Според Нийсен хората няма как да са толкова продуктивни при големи горещини, затова е логично да работят от рано сутринта и да почиват на обяд и в ранния следобед.

Здравният министър: "Не е лоша идея"

Кметството в Сеул въвежда сиеста на работното място

Служителите на кметството в Суел вече могат да си поспиват, след като са се наобядвали и то директно на работното си място. Информацият...

Федералният здравен министър Карл Лаутербах подкрепи идеята. "Сиеста по време на жегите със сигурност не е лоша идея", написа той в Туитър. Но Лаутербах подчерта, че за това трябва да се разберат работодатели и служители помежду си.

От Съюза на германските синдикати (DGB) също се изказаха положително, но с известни уточнения. "Защитата на служителите от горещините е отговорност на работодателите. И тя трябва да бъде съобразена със съответното работно място", обясни пред "Райнише Пост" Аня Пийл от DGB. "Възможността работното време да се премести в по-хладните часове на деня е един възможен инструмент", смята още Пийл. Ефективната защита от слънцето в офисите също е ключова. "Щорите например да остават затворени през нощта, а вентилацията да работи", изрежда представителката на синдикатите. Премахването на източниците на топлина като принтери и копирни машини от работните помещения, облекченият дрескод и осигуряването на напитки също помагат. Пийл казва, че гарантираната защита на служителите предполага по-гъвкави решения. Но не всички работодатели се съобразяват. Затова е необходим по-голям контрол, допълва тя.

Някои работодатели подкрепят, други са скептични

От BDA, обединението на германските работодателски организации, са отворени към идеята. Реформата на закона за работното време би могла "да се даде възможност на служителите да работят по-гъвкаво", обясняват от организации в отговор на въпрос на RND. "Това би могло да включва и по-дълги обедни почивки, ако е възможно от гледна точка на работния процес и служителите и работодателите са съгласни". В същото време от BDA подчертават, че работодателите и в момента са задължени да защитават служителите си при високи температури.

Анализ във финансирано от Сорос издание: САЩ се провалят със стратегията за НАТО

На фона на всички разговори на срещата на върха на НАТО за единството и подкрепата за Украйна, един по-голям проблем беше пренебрегнат:...

Точно по тази причина Асоциацията на семейните предприятия отхвърли предложението. "Когато температурите са високи, работодателите са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия на труд", заяви председателката на асоациацията Мари-Кристин Остерман пред "Райнише пост". "Не виждам необходимост от всеобхватна, евентуално и заложена в закона, сиеста през лятото", допълва тя.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Фон дер Лайен, Орбан и още евролидери осъдиха "подлото" нападение срещу Фицо

Словашкият президент осъди опита за убийство на премиера Фицо

В Харков се стичат евакуирани от областта, около 8000 души са потърсили убежище (СНИМКИ)

Премиерът на Словакия е прострелян при опит за покушение (ВИДЕО)

Къде са укрепленията в Харков?: Източени ли са милиони по схеми с фирми-фантоми, питат в Украйна

Русия ползва цивилни руснаци като жив щит за обстрел по Украйна: Показно от германски журналист (ВИДЕО)

ЕСПЧ в Страсбург има своя първи председател от Източна Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа