В Испания бременна жена е заразена със зика след пътуване

2866
В Испания бременна жена е заразена със зика след пътуване
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанските власти съобщиха, че в страната е регистриран случай на заразена с вируса зика бременна жена, пише вестник The Minneapolis Star Tribune.

В изявление на здравното министерство в Мадрид се казва, че жената е пътувала до Колумбия, където се е заразила с вируса.

Съобщава се, че тя е настанена в болница в Каталуния. Няма данни за състоянието на плода й.

Хиляди бразилски войници на борба с комарите, разпространяващи зика

Бразилският президент Дилма Русеф повежда война с тигровите комари, които разпространяват вируса зика. В телевизионно обръщение към нац...

В същото време стана ясно, че два френски отвъдморски региона са застрашени от епидемия от вируса зика. Френското правителство изпраща допълнително болнично оборудване и подготвя допълнителен медицински персонал за борба с него, пише Washington Post.

По думите на министъра на здравеопазването на Франция Марисол Туран, в Мартиника и Френска Гвиана са регистрирани 2500 потенциални случая на заразяване със зика, а около 100 случая са потвърдени от средата на декември досега. От тях 20 са бременни жени, а двама души страдат от временна парализа, известна като синдром на Гилен-Баре.

„Нашата система за реагиране при извънредни здравни и санитарни ситуации е напълно мобилизирана. Имаме три цели - предотвратяване на заразяването, засилване на наблюдението и прогнозиране“, заяви Туран.

Няколко случая на заразяване със зика са регистрирани в Гваделупа и Сейнт Мартин, също част от Френските Кариби. Деветима души са пристигнали на континенталната част на Франция, заразени със зика тази година, но по думите на Туран няма опасност от епидемия на континента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа