Важни новини от ЕС: Предложение как една държава вече да не може да блокира закони (ВИДЕО)

6778
Важни новини от ЕС: Предложение как една държава вече да не може да блокира закони (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Евродепутатите представиха предложения за съществена промяна в Европейския съюз след Конференцията за бъдещето на Европа и в контекста на безпрецедентни предизвикателства и множество кризи.

Голямата новина от Страсбург е, че ЕП се застъпва за реформи, които ще засилят способността на ЕС да действа и ще увеличат ролята на гражданите. Това ще стане чрез евентуална промяна в Договорите на ЕС.

Още: Европарламентът не прие намаляване на използването на пестициди

Квалифицирано, а не пълно мнозинство

Европейският парламент предлага реформиране на процеса на вземане на решения в ЕС с цел по-точно отразяване на двукамарната система - чрез предоставяне на нови правомощия на Европейския парламент и по-малко блокиране на процесите в Европейския съвет, като повече решения се взимат чрез гласуване с квалифицирано мнозинство и обикновената законодателна процедура.

Това сега е проблем например с пакетите от помощ за Украйна, блокирани редовно от Унгария, а вече и от Словакия. Всички 27 държави членки трябва да са "за".

Сред предложенията на ЕП е пълно право на законодателна инициатива и роля на съзаконодател за Парламента за дългосрочния бюджет.

Още: Дебат в европарламента, но за вътрешна употреба - Българските евродепутати с остри критики към Денков (ВИДЕО)

Снимка: iStock

Промени в Европейската комисия

Иска се преразглеждане на правилата за състава на Европейската комисия (преименувана на „Европейски изпълнителен орган“), включително избора на нейния председател - с номинация от Парламента и одобрение от Европейския съвет, което представлява обръщане на настоящия процес.

Предлага се ограничаване на броя на комисари на 15 (на ротационен принцип между държавите членки), осигуряване на възможност на председателя на Комисията да избере своя колегиум въз основа на политически предпочитания, като се взема предвид географският и демографският баланс, и механизъм за вот на недоверие на отделни комисари.

ЕП иска значително по-голяма прозрачност в Европейския съвет чрез публикуване на позициите на държавите членки на ЕС по законодателни въпроси.

Настоява се и за повече гласност за гражданите, като се въведе задължение за ЕС да създаде подходящи механизми за участие и като се засили ролята на европейските политически партии, пише в прессъобщение на ЕП.

Още: Денков: Разочарован съм от българските евродепутати, които и в ЕП създадоха разделения (ВИДЕО)

Повече сътрудничество на равнище ЕС

Евродепутатите призовават за повече правомощия, свързани с околната среда, както и за споделени правомощия на ЕС в следните области, които понастоящем попадат в изключителната компетентност на държавите членки: обществено здраве (особено трансгранични заплахи за здравето, включително сексуално и репродуктивно здраве и права), гражданска защита, промишленост и образование.

Съществуващите споделени правомощия следва да бъдат допълнително развити в областта на енергетиката, външните работи, външната сигурност и отбраната, политиката относно външните граници и трансграничната инфраструктура.

Докладът, одобрен с 305 гласа „за“, 276 „против“ и 29 „въздържал се“, беше изготвен от петима съдокладчици, представляващи широко мнозинство в Европарламента. Съпътстващата резолюция беше приета с 291 гласа „за“, 274 „против“ и 44 „въздържал се“.

"С приемането на този доклад ЕП отговаря на очакванията на гражданите за по-ефективен и демократичен ЕС в съответствие с предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа", допълват от пресцентъра на Европарламента.

Още: Денков пред евродепутатите: Путин има апетити към България, затова ни трябва пълна интеграция в ЕС (ВИДЕО)

Следващи стъпки

След като евродепутатите повториха призива си за изменение на Договорите на ЕС и приканиха Европейския съвет „незабавно и без обсъждане да представи предложенията" пред държавите членки, държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да свикат Конвент (решение с обикновено мнозинство).

Очаква се Испанското председателство на Съвета на ЕС да внесе предложенията пред Европейския съвет през декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа