Вархели: Хората от Западните Балкани подкрепят бъдещото членство в ЕС

1725
Вархели: Хората от Западните Балкани подкрепят бъдещото членство в ЕС
Снимка: БГНЕС

Разширяването винаги е било съпроводено с много емоции, с оптимизъм и в същото време с екстремен песимизъм. Преди всичко, за да има успех разширяването, трябва да има ангажираност. Това е геостратегическа инвестиция в мира, сигурността, стабилността и икономическия ръст. Както добре знаем, пътят до ЕС е дълъг и труден и е пълен с предизвикателства. Но аз нямам съмнение, че Западните Балкани са изцяло ангажирани с това да станат част от ЕС и затова полагаме усилия това да стане възможно, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели.

На провеждащия се днес VIII икономически Форум на гражданското общество в Западните Балкани той каза, че гражданите от региона подкрепят силно пълната му интеграция в ЕС.

„И не само, защото това е политически приоритет за политическите елити в тези държави, а защото е отражение на мнението на гражданите от Западните Балкани, които подкрепят цялостната интеграция на региона в ЕС”, подчерта еврокомисарят.

Вархели припомни, че ЕС вече 30 години подкрепя политически, технически и финансово политическите избори на държавите-членки.

„Сега в края на годината имаме невероятни възможности и предизвикателства да продължим работата си и да дадем нов импулс на процеса на разширяване. Срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще се проведе следващата седмица, потвърждавайки ангажимента ни към региона. Що се отнася до Албания и Северна Македония, мога само да повторя думите на председателя на Европейската комисия Фон дер Лайен относно постигането на споразумение за приемлива рамка за преговори, което ще проправи пътя за първата междуправителствена конференция в рамките на словенското председателство“, каза той.

Преодоляването на българската блокада за РСМ е фокусът на посещението на Вархели в Скопие

Европейският комисар по разширяването Оливър Вархели трябва да пристигне днес в Скопие. Планирано е той да се срещне с премиера Зоран ...

Според него, в момента е от ключово значение за Европа да направи най-важния геополитически избор, което означава цялостна интеграция на Западните Балкани в ЕС. Той изрази надежда, че следващата седмица ще се чуят много ясни послания от лидерите на Европа и много ясни акценти в тази посока, заключи Вархели.

Гаспер Довжан – държавен секретар във външното министерство на Словения, заяви, че единствената логична стъпка за ЕК е процесът на разширяване.

„Западните Балкани са част от нашите приоритети и аз вярва, че развитието, стабилността, просперитетът на този регион е от стратегически интерес за ЕС. Регионът е част от Европа, заобиколен е от държави-членки и нямаме друг вариант, освен да продължим да продължим да засилваме съвместното сътрудничество, както и да подкрепя регионалното сътрудничество, което също е важно”, каза той.

Довжан подчерта, че разширяването през 2014 г. е донесло прогрес и стабилност. Това е много повече от чисто технически въпрос – той има геостратегическо значение и затова е необходима амбиция и политическа воля за реален напредък и от двете страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа