Вархели към македонския парламент: Очакваме ви

1311
Вархели към македонския парламент: Очакваме ви
Снимка: Getty Images

Това е първият ден от новото начало. Очакваме ви, трябвате ни тук и сега. От тази гледна точка пакетът за разширяване 2020 заедно с икономическия и инвестиционния план представят подробно състоянието на основните реформи, които са в основата на преговорите за присъединяване към ЕС.

Това беше посланието на еврокомисаря по разширяване и добросъседство Оливер Вархели към депутатите от македонския парламент. МИА съобщава, че на парламентарното заседание е присъствало и ръководството на държавата, както и представителите на религиозните общности в страната.

Необходимо е да има ясна координация и планиране на работата между правителството и парламента. Трябва да сте наясно кои закони и доклади наближават, да планирате правилно работата на комисиите и пленарните заседания и да изпълните ролята си при подкрепата и проследяването на фазите на преговорите, подчерта еврокомисарят.

Решението от началото на годината за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония беше наистина историческо. Страната поддържа стабилен темп на напредък в ключови области на върховенството на закона, включително съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Този интензитет трябва да продължи, както и безпрепятствената борба с корупцията. Необходими са допълнителни усилия за осигуряване на прозрачност и меритокрация в реформата на публичната администрация.

На срещата с председателя на парламента Талат Джафери Вархели е поискал парламентът да осъществява реформите с по-голяма скорост.

В обръщението си към депутатите еврокомисарят подчерта подкрепата за Северна Македония по пътя на присъединяването ѝ към ЕС.

През последните 6 месеца правителствата на Западните Балкани заедно със секретариатите на Съвета за регионално сътрудничество и ЦЕФТА и с подкрепата на ЕК бяха ангажирани с развитието на нова визия за регионално икономическо сътрудничество.

Медиите в Скопие: Брюксел попари българите

Европейската комисия вчера следобед оповести редовните доклади за напредъка в реформите в страните от Западните Балкани и Турция, както...

Вархели заяви, че очаква на срещата на върха в София на 10 ноември, която ще премине под съвместното председателство на България и Северна Македония, лидерите на страните от Западните Балкани да договорят амбициозен план за действие за развитие на общ регионален пазар.

Този въпрос е от ключово значение за увеличаване привлекателността и конкурентноспособността на региона. „Регионалното икономическо сътрудничество не е заобикаляне на европейския път, а инструмент за засилване на растежа”, подчерта Вархели.

Според него, стимулирането на инвестициите и икономическия растеж в Западните Балкани ще бъде възможно само ако правителствата са твърдо ангажирани и изпълняват фундаментални реформи, основани на европейските ценности, независимо дали става въпрос за структурни икономически реформи, укрепване на върховенството на закона или подобряване на публичната администрация. Тези реформи са от съществено значение за създаването на благоприятна бизнес среда, за създаване на работни места и устойчиви инвестиции.

В изказването си той подчерта, че Западните Балкани са приоритет за ЕС и че бъдещето му е в Евросъюза.

Европейската комисия работи по три основни направления, свързани със Западните Балкани през 2020 г.

Берлин е за начало на преговорите със Скопие до края на годината

Германия очаква до края на годината да се проведе първото междуправителствено заседание и да започнат преговорите за присъединяване на ...

На първо място, засилване на цялостния процес на разширяване, начало на преговорите със Северна Македония и Албания и ускоряване на икономическата конвергенция с ЕС. Благодарение на ревизираната методология за разширяването е преодоляна безизходицата по въпроса за преговорите с Албания и Северна Македония.

Еврокомисарят изрази надежда след като държавите-членки се договорят за преговорните рамки да бъдат свикани първите междуправителствени конференции за официално начало на преговорите.

Икономическият и инвестиционен план служи за стимулиране на дългосрочното възстановяване, изграждане на зелен и цифров преход чрез значителен инвестиционен пакет, който води до устойчив икономически растеж, прилагане на реформите, необходими за придвижване напред по пътя към ЕС и приближаване на Западните Балкани към единния пазар на ЕС.

Инвестиционният пакет е структуриран около ключови области: транспорт, енергетика, околна среда, цифровизация, частен сектор и младежта.

В областта на транспорта планът включва железопътния Коридор № 8, магистралата, свързваща Скопие с България. В областта на енергетиката планът предвижда изграждане на интерконекторите за газ Северна Македония – Косово и Северна Македония – Сърбия, което ще доведе до диверсификация на енергийните източници. Планът ще подкрепи и възобновяемите източници на енергия, включително изграждане на електроцентрали на слънчева и вятърна енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com